30-10-2020

Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ιατρικό κέντρο στο Χαλέπι – Τέσσερις νεκροί γιατροί

Όχι μόνο κατέπεσε η υποτιθέμενη εκεχειρία στη Συρία εδώ και λίγες μέρες, αλλά η βία και οι επιθέσεις κατά αμάχων επέστρεψαν με τον πιο αιματηρό τρόπο, τη στιγμή μάλιστα που στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται νέα προσπάθεια ειρήνευσης από τη διεθνή κοινότητα. 

Μετά την επίθεση σε αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ το βράδυ της Δευτέρας, νέα αεροπορική επιδρομή, πάλι κατά αμάχων έπληξε ιατρικό κέντρο στο νότιο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων Σύρων, μελών ιατρικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στη Γαλλία.

Την είδηση επιβεβαίωσε η ΜΚΟ Ένωση Οργανώσεων Αρωγής και Ιατρικής Περίθαλψης (UOSSM), ανακοινώνοντας ότι δύο νοσηλευτές και δύο τραυματιοφορείς έχασαν τη ζωή τους στην επιδρομή αυτή που έπληξε χθες, στις 23.00 τοπική ώρα, το ιατρικό κέντρο στην περιοχή Χαν Τουμάν, ενώ ένας ακόμη νοσηλευτής είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Μέλη της ΜΚΟ είναι γιατροί της συριακής διασποράς που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες.

Ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί καθώς υπάρχουν θύματα κάτω από τα ερείπια, διευκρίνισε η ΜΚΟ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην επιδρομή σκοτώθηκαν επίσης “εννέα μέλη του Στρατού της Κατάκτησης” που εργάζονταν στο ιατρικό κέντρο. Ο συνασπισμός αυτών ενόπλων οργανώσεων περιλαμβάνει επίσης το Μέτωπο Φάτεχ αλ-Σαμ (πρώην συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα) και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Το Παρατηρητήριο δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει την εθνικότητα των αεροσκαφών που μετείχαν στις επιδρομές, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Reuters που επίσης επικαλείται το Παρατηρητήριο, την επίθεση πραγματοποίησαν συριακά και ρωσικά αεροπλάνα.

“Λόγω της σφοδρότητας των πληγμάτων, τα τρία επίπεδα (του κτιρίου του ιατρικού κέντρου) κατέρρευσαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς”, δήλωσε ο ‘Αχμεντ Ντμπάις, διευθυντής της UOSSM.

Το ιατρικό αυτό κέντρο προσέφερε ιατρικές υπηρεσίες σε 750 τραυματίες τον μήνα, αναφέρει η ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η Συρία είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, με 135 επιθέσεις εναντίον ιατρικών κέντρων να έχουν καταγραφεί το 2015.