28-10-2020

Ικανοποίηση Αναστασιάδη για τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ

«Υπήρξε πλήρης κατανόηση» από πλευράς του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφορικά με τις θέσεις που του ανέπτυξε για το Κυπριακό.

Η συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας εντάσσεται, είπε, στις επαφές που πραγματοποιώ στα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να ενημερώσουμε για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, αλλά και ταυτόχρονα, σημείωσε, «για τις προοπτικές και την ανάγκη συνέχισης -ιδιαίτερα για τη Ρωσική Ομοσπονδία- της συμπαράστασης και της συμβολής στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για λύση στο Κυπριακό». Επίσης, συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε χαρά που του δίνεται ξανά η ευκαιρία να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Είπε, επίσης, ότι μεταξύ άλλων εξέτασαν να προχωρά η εφαρμογή των θεμάτων που συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην Μόσχα. Σύμφωνα με κυπριακές κυβερνητικές πηγές, στα διμερή θέματα συμπεριλαμβάνονται η αποφυγή διπλής φορολογίας, δικαστική συνδρομή κ.λπ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Ρώσων δημοσιογράφων σχετικά με τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης υποστήριξε την ανάγκη εξομάλυνσης τους, λέγοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Κύπρος καταβάλλει προσπάθειες. «Πιστεύουμε ότι η διαδικασία του Μινσκ είναι ο μόνος τρόπος. Οι κυρώσεις δεν προσφέρουν την ευκαιρία για διάλογο και επίλυση προβλημάτων. Αντιθέτως, κρατούν τα μέρη χωριστά», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι επιβάλλονται σε κάποιον κυρώσεις κι αυτός λαμβάνει αντίμετρα. «Αυτοί που πληρώνουν τελικά το κόστος είναι τα μικρά κράτη μέλη», κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: Πάνω από 120 εργαζόμενοι του Θεάτρου Μπολσόι της Ρωσίας θετικοί στον ιό