13-02-2021

Κοντά σε συμφωνία για 48ωρη εκεχειρία στο Χαλέπι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσία βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας που θέσει σε εφαρμογή μια 48ωρη εκεχειρία στο Χαλέπι, ώστε να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και να περιοριστούν οι πτήσεις αεροσκαφών της συριακής κυβέρνησης, ανέφεραν χθες διπλωματικές πηγές.

Οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, τόνισαν πως η συμφωνία δεν είναι οριστική, βασικά σημεία της εξακολουθούν να βρίσκονται υπό συζήτηση και εμπλεκόμενες πλευρές που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο, όπως ο υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ και οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης πιθανόν να διατηρούν αμφιβολίες.

Μια ενδεχόμενη επίτευξη συμφωνίας θα οδηγήσει τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να ανταλλάσσουν πληροφορίες με την Ρωσία επιτρέποντας στις ρωσικές δυνάμεις να στοχοθετούν μαχητές της οργάνωσης Μέτωπο Αλ Νόσρα (που έχει πλέον μετονομαστεί σε Μέτωπο Φάταχ αλ Σαμ, αφού αποσχίστηκε από την Αλ Κάιντα) στη Συρία, την οποία οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν ως μια τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα.

“Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί”, τόνισε μια πηγή, επισημαίνοντας πως οι υπουργοί των Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ μπορεί να ανακοινώσουν μια συμφωνία, αν αυτή επιτευχθεί, την Κυριακή, ωστόσο κατά τα φαινόμενα η ανακοίνωση μπορεί να μεταφερθεί για την Δευτέρα ή και για αργότερα.

Μεταξύ των σημείων της συμφωνίας, που βρίσκονται υπό συζήτηση, είναι:

– Η άμεση πρόσβαση για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της οδού Καστέλο (σ.σ. τον τελευταίο άξονα ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών από την βόρεια πλευρά της πόλης του Χαλεπιού) που βρίσκεται σήμερα υπό τον έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

– Στα σημεία ελέγχου των δυνάμεων της κυβέρνησης στην οδό θα είναι επιτρεπτή μόνο η εξακρίβωση ότι οι σφραγίδες των Ηνωμένων Εθνών σε φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια είναι ανέπαφες, αλλά όχι η επιθεώρηση των φορτίων ή η αφαίρεση περιεχομένων τους.

– Αεροσκάφη της συριακής κυβέρνησης θα περιοριστούν σε “μη μαχητικές” πτήσεις σε καθορισμένες περιοχές.

– Αν η συμφωνία τηρηθεί, οι ΗΠΑ θα κοινοποιούν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών τους, που θα επιτρέπουν σε ρωσικές δυνάμεις να στοχοθετούν θέσεις του Μετώπου αλ Νόσρα.

Δεν είναι σαφές αν υπάρχει ενδεχόμενο η συμφωνία να αναφέρεται σε μια κατάπαυση των εχθροπραξιών σε όλη τη συριακή επικράτεια, την οποία οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επαναφέρουν σε ισχύ, έπειτα από την κατάρρευση της νωρίτερα αυτό το χρόνο.

Ο Κέρι και ο Λαβρόφ δεν κατόρθωσαν πριν μια εβδομάδα στην Γενεύη να επιτύχουν σημαντική πρόοδο προς μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας για παύση των εχθροπραξιών σε όλη την Συρία, τονίζοντας πως υπάρχουν ακόμη ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Τo μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των τρέχοντων αμερικανορωσικών συζητήσεων. Αντ’ αυτού το σημείο εστίασης είναι ο τερματισμός της βίας ως ένα πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, που έχουν οδηγηθεί πολλές φορές σε αδιέξοδο, για μια πολιτική μετάβαση στην Συρία.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ