08-03-2021

Επιμένει ο Κούρτς: Λέσβος και Λαμπεντούζα να γίνουν στρατόπεδα κράτησης προσφύγων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier», επανέλαβε την πρόταση που είχε κάνει στο παρελθόν, για υιοθέτηση του «αυστραλιανού μοντέλου» στο προσφυγικό ζήτημα και τη μετατροπή της Λέσβου και της Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων.

Ο ίδιος δέχθηκε πρόσφατα πολλές επικρίσεις για την πρότασή του να σταματά το προσφυγικό ρεύμα στα εξωτερικά σύνορα, παραδέχεται ο Κουρτς, εξηγώντας ωστόσο εκ νέου πως «αυτό σημαίνει ότι καθένας που φθάνει στην ελληνική Λέσβο ή στην ιταλική Λαμπεντούζα δεν επιτρέπεται στη συνέχεια να μεταφέρεται στην ενδοχώρα»· επειδή, όπως ισχυρίζεται, «εάν δεν τους σταματά κανείς εκεί, τότε οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να έρχονται, και εάν εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν δημιουργήσουμε τάχιστα αυτό το σύστημα, τότε σύντομα οι άνθρωποι θα προωθούνται προς εμάς μέσω του Περάσματος Μπρένερ» (στα ιταλο-αυστριακά σύνορα).

Στη συνέχεια ο Σεμπάστιαν Κουρτς διευκρινίζει εκ νέου πως «αυτό που ζητώ είναι να σταματά κανείς τους ανθρώπους στα εξωτερικά σύνορα και να μην μεταφέρονται στη συνέχεια στην ενδοχώρα. Αυτό σταματά το ρεύμα. Διότι οι άνθρωποι δεν έρχονται για να βρουν ασφάλεια στη Λαμπεντούζα ή στη Λέσβο, αλλά για να βρουν μία καλύτερη ζωή στην Αυστρία, στη Γερμανία ή στη Σουηδία».

Κατά την άποψή του, αυτό είναι ανθρώπινα κατανοητό 100% ωστόσο, εάν εκπληρωθεί αυτή η επιθυμία τους, τότε δεν θα πρέπει κανείς να εκπλήσσεται από το γεγονός ότι θα έρχονται ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, αυτή τη στιγμή ζουν στην Αφρική ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, που σε 20 χρόνια θα γίνουν δύο δισεκατομμύρια και στο τέλος του αιώνα θα είναι τέσσερα δισεκατομμύρια.«Η μεταναστευτική πίεση παραμένει τρομερή», τονίζει χαρακτηριστικά.

Πρόσφατα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε κάνει για πρώτη φορά την πρότασή του για την Λέσβο και τη Λαμπεντούζα, κάτι που είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών από πολλές πλευρές.

Αντιδρώντας έντονα ο δήμαρχος της Λέσβου Σπύρος Γαληνός, του διαμήνυσε πως «αυτές οι προτάσεις συνιστούν για εμάς κήρυξη πολέμου και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Λέσβος ένα δεύτερο Αλκατράζ, αλλά θα αντισταθούμε με όλα τα μέσα».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λέσβου, «οι προτάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, είναι απαράδεκτες, προσβλητικές και συκοφαντούν το νησί μου, μετατρέπουν τη Λέσβο και την Ελλάδα συνολικά σε μία αποθήκη ψυχών».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ