06-03-2021

Βραζιλία: “Πραξικόπημα” χαρακτηρίζει η Ρουσέφ την παραπομπή της

Ενώπιον της Γερουσίας παρουσιάστηκε σήμερα η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, σε μια ύστατη παρέμβασή της πριν από την πιθανή καθαίρεσή της με τις κατηγορίες ότι παραποίησε τα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα και ενέκρινε με διατάγματα δημόσιες δαπάνες χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Η Ρουσέφ στην ομιλία της χαρακτήρισε την παραπομπή της “πραξικόπημα” από μια “κυβέρνηση σφετεριστών” και τόνισε ότι δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για την απομάκρυνσή της από την προεδρία. Επανέλαβε ότι δεν διέπραξε κανένα από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται και υποστήριξε ότι οι κατηγορίες που της αποδόθηκαν ήταν ένα πρόσχημα για να την καθαιρέσουν, κατά παράβαση του συντάγματος.

Με τις ενέργειες αυτές η δημοκρατία στη Βραζιλία τέθηκε σε κίνδυνο για να προστατευθούν τα συμφέροντα μιας οικονομικής ελίτ, συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει επίσης η κοινωνική πρόοδος που επιτεύχθηκε τα τελευταία 13 χρόνια στη χώρα.

Ήρθα για να σας κοιτάξω στα μάτια, κύριοι γερουσιαστές και να πω ότι δεν διέπραξα κανένα έγκλημα, δεν διέπραξα τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορήθηκα αυθαίρετα και δικάζομαι άδικα”, είπε η 68χρονη Ρουσέφ στην ομιλία της.

Ντυμένη με μαύρη φούστα και ένα γκρι λουλουδάτο σακάκι, επέμεινε ότι η παραπομπή της ήταν ένα “πραξικόπημα” προκειμένου “να εκλεγεί εμμέσως μια κυβέρνηση σφετεριστών” και υπενθύμισε ότι εξελέγη στην προεδρία με τις ψήφους 54 εκατομμυρίων Βραζιλιάνων.

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από μια σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος, από την υλοποίηση ενός πραγματικού πραξικοπήματος”, συνέχισε.

“Διακυβεύεται το μέλλον της Βραζιλίας”, είπε, προειδοποιώντας ότι μια συντηρητική κυβέρνηση θα περικόψει τις δαπάνες των κοινωνικών προγραμμάτων, αναιρώντας την πρόοδο που επιτεύχθηκε την περασμένη δεκαετία στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Ψηφίστε κατά της καθαίρεσης, ψηφίστε υπέρ της δημοκρατίας“, κατέληξε η Ρουσέφ.

Για να αντιμετωπίσει τους γερουσιαστές –τα δύο τρίτα των οποίων τάσσονται υπέρ της αποπομπής της, σύμφωνα με τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης– η Ρουσέφ συνοδευόταν από τον πολιτικό μέντορά της, τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τον διάσημο συνθέτη και τραγουδιστή Τσίκο Μπουάρκε και τουλάχιστον 12 πρώην υπουργούς.

Σύμφωνα με τη Ρουσέφ, η μεγαλύτερη απειλή που τίθεται για τους Βραζιλιάνους από την προσωρινή κυβέρνηση είναι ο περιορισμός στις δημόσιες δαπάνες.
Μετά την ομιλία της και τις ερωτήσεις που θα της θέσουν οι γερουσιαστές –εφόσον δεχτεί να τις απαντήσει– θα ακολουθήσει μια μακρά συζήτηση στο Σώμα και η τελική ψηφοφορία αναμένεται διεξαχθεί αύριο ή την Τετάρτη. Προκειμένου να καθαιρεθεί η πρόεδρος, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία της Βραζιλίας, απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των γερουσιαστών, δηλαδή 54 ψήφοι σε σύνολο 81.

Εάν οι γερουσιαστές αποφασίσουν να απομακρύνουν τη Ρουσέφ από την εξουσία, τότε δεν θα έχει το δικαίωμα να κατέχει ή να διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Αν την αθωώσουν, θα επανέλθει στα καθήκοντά της.

Πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές της είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το κτίριο της Γερουσίας για να την υποδεχτούν κατά την άφιξή της. Ορισμένοι φώναζαν συνθήματα όπως “Ντίλμα, η πολεμίστρια της βραζιλιάνικης πατρίδας” ή κρατούσαν πανώ του Κόμματος των Εργατών (PT) ενώ άλλοι της έδιναν λουλούδια σε ένδειξη συμπαράστασης.
“Ελπίζαμε ότι δεν θα έφταναν τόσο μακριά τα πράγματα, γι’ αυτόν τον λόγο αισθάνομαι αγανακτισμένη” είπε μια διαδηλώτρια, η 65χρονη συνταξιούχος καθηγήτρια Μαρλένε Μπάστος.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ