25-02-2021

Ιράν: Ρωσικοί πύραυλοι S-300 γύρω από το υπόγειο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου

Γύρω από την υπόγεια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, έχει αναπτύξει το Ιράν το πυραυλικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300, το οποίο προμηθεύτηκε από τη Ρωσία, ανέφεραν σήμερα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από την ανάπτυξη του προσφάτως αποκτηθέντος πυραυλικού συστήματος στην πυρηνική εγκατάσταση στο κεντρικό Ιράν.
«Η κύρια προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σε κάθε περίπτωση», δήλωσε ο ταξίαρχος Φαρζάντ Εσμαϊλί, διοικητής της δύναμης αντιαεροπορικής άμυνας του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), στην κρατική τηλεόραση.

Το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν το 2015 σε συμφωνία ορόσημο για τα πυρηνικά με στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη για την αμφιλεγόμενη πυρηνική εργασία της.

Ο εμπλουτισμός ουρανίου στις εγκαταστάσεις του Φορντό, περίπου 100 χλμ. νότια της Τεχεράνης, έχει σταματήσει αφότου ξεκίνησε η εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας τον Ιανουάριο.

Ο Εσμαϊλί του IRGC δεν είπε αν το σύστημα είναι λειτουργικό, πρόσθεσε όμως: «Σήμερα, ο ουρανός του Ιράν είναι από τους πιο ασφαλείς στη Μέση Ανατολή».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε χθες πως η στρατιωτική δύναμη της χώρας εξυπηρετεί αμυντικούς σκοπούς.

«Οι S-300 είναι ένα αμυντικό και όχι επιθετικό σύστημα, αλλά οι Αμερικανοί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εμποδίσουν το Ιράν να το αποκτήσει», ανέφερε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ