18-02-2021

Γερμανία: Ολοκλήρωση των συνομιλιών για την TTIP «βλέπει» η Μέρκελ

Να αναμένεται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ (ΤΤΙΡ) ζήτησε η Καγκελαρία, απαντώντας εμμέσως στην χθεσινή δήλωση του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν αποτύχει». Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις σε πολλά θέματα, αλλά τόνισε ότι μόνο στο τέλος της διαπραγμάτευσης διαφαίνονται τα περιθώρια συμβιβασμού, ενώ εκτίμησε ότι μια καλή συμφωνία είναι προς το συμφέρον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις. Οι ενδιάμεσες αξιολογήσεις είναι ένα θέμα, αλλά η Καγκελάριος δεν θεωρεί αυτό δική της αποστολή, αλλά το να αναμένει τι μπορεί να πετύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις συνομιλίες με τους Αμερικανούς», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι η Ευρώπη έχει τις απόψεις και τις απαιτήσεις της – όπως και η αμερικανική πλευρά – και με αυτές μπαίνει κανείς στους διάφορους κύκλους συνομιλιών και βλέπει τι είναι εφικτό.

«Είναι απολύτως σωστό και δεν υπάρχει καμία διαφωνία με το υπουργείο Οικονομίας ότι οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ σε διάφορα σημαντικά θέματα, όπως π.χ. διαιτησίας και διαχείρισης γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, διίστανται, αλλά η Καγκελάριος έχει δηλώσει ότι βάσει των δικών της εμπειριών δεν υπήρξαν ποτέ διαπραγματεύσεις όπου οι αποφασιστικοί συμβιβασμοί να ήταν ήδη εφικτοί μήνες πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να τονίσει ότι υπό αυτή την έννοια «είναι σωστό να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και να επισημάνουμε ότι η επίτευξη μιας φιλόδοξης, συνολικής συμφωνίας, επωφελούς και για τις δύο πλευρές, είναι προς το μεγάλο συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει αυτό το συμφέρον».

Βεβαίως, συμπλήρωσε, όπως και σε κάθε συμφωνία, «στο τέλος θα πρέπει να ζυγίσουμε εάν τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των μειονεκτημάτων».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ