28-02-2021

Περισσότεροι από 20 νεκροί από καμικάζι βομβιστές στη Σομαλία

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν καμικάζι βομβιστές της ισλαμιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ ανατίναξαν δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα στην πόλη Γκαλκάγιο όπου βρίσκεται η έδρα της τοπικής κυβέρνησης της ημιαυτόνομης πολιτείας Πούντλαντ, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες κι έναν αξιωματούχο.

Κάτοικοι της Γκαλκάγιο στη βορειοκεντρική Σομαλία είπαν πως άκουσαν δύο δυνατές εκρήξεις τη μια πίσω από την άλλη και μετά πυρά βαριών όπλων.

“Ήταν δύο τεράστιες βόμβες. Η πρώτη ήταν ένα παγιδευμένο φορτηγό και ακολούθησε ένα λεπτό αργότερα ένα άλλο παγιδευμένο αυτοκίνητο. Ο αδελφός μου τραυματίσθηκε”, είπε στο Ρόιτερς η Χαλίμα Ισμαήλ.

Η ισλαμιστική οργάνωση αλ-Σεμπάμπ, που έχει πραγματοποιήσει σειρά πολύνεκρων επιθέσεων στη Σομαλία όπου προσπαθεί να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση, ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση.

“Ήταν επίθεση καμικάζι με δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα”, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Αμπντιασίς Αμπού Μούσαμπ, εκπρόσωπος της οργάνωσης για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει αρχικά 10 νεκρούς, περιλαμβανομένων αμάχων και προσωπικού των δυνάμεων ασφαλείας, όμως ένας ιατρικός αξιωματούχος δήλωσε πως ο αριθμός των νεκρών διπλασιάσθηκε.

“Ο αριθμός των νεκρών είναι πάνω από 20 και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω”, δήλωσε ο Άχμεντ Σουγκούλε, γιατρός στο νοσοκομείο της Γκαλκάγιο. Πρόσθεσε πως οι τραυματίες από την επίθεση ανέρχονται σε 30.

Η Σομαλία, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος και τον εμφύλιο πόλεμο μετά την πτώση, το 1991, του καθεστώτος του προέδρου Σιάντ Μπάρε, πρόκειται να οργανώσει εκλογές τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ