07-03-2021

Γερμανική χείρα βοηθείας για την καταστολή του κινήματος Γκιουλέν ζητά η Τουρκία

Τη συνεργασία με τις γερμανικές αρχές, προκειμένου να ερευνήσει και να εκδώσει φερόμενους υποστηρικτές του κινήματος Γκιουλέν, ζητά η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, μη μένοντας ως φαίνεται μόνο στις διώξεις μέσα στην ίδια τη χώρα, αλλά ζητώντας ακόμη περισσότερες, έξω από αυτήν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού η κυβέρνηση της Τουρκίας έστειλε στις γερμανικές αρχές αιτήματα για 40 έρευνες και τρεις εκδόσεις που συνδέονται με υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει κατονομαστεί ως ιθύνων νους του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη χώρα.

Ήδη στην Τουρκία οι μαζικές εκκαθαρίσεις έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, αφού οι αρχές συνέλαβαν ή απέλυσαν δεκάδες χιλιάδες μέλη της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και αξιωματούχους, δικαστές και δημόσιους λειτουργούς λόγω φερόμενων σχέσεών τους με το κίνημα του Γκιουλέν.

Επικαλούμενο διαβαθμισμένα έγγραφα, το Spiegel αναφέρει πως η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας ζήτησε από την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών (BND) της Γερμανίας να τη βοηθήσει στη σύλληψη υποστηρικτών του Γκιουλέν στη Γερμανία.

Το περιοδικό αναφέρει πως η τουρκική μυστική υπηρεσία θέλει από την BND να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να παρακινήσει γερμανούς βουλευτές να αναλάβουν δράση εναντίον υποστηρικτών του Γκιουλέν και να τους εκδώσουν στην Τουρκία.

Εκπρόσωπος της BND δήλωσε πως η υπηρεσία δίνει αναφορά για τις επιχειρησιακές πλευρές του έργου της μόνο στη γερμανική κυβέρνηση και στις αρμόδιες αρχές της κάτω βουλής του κοινοβουλίου.

Αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε: “Δεν είναι η πολιτική μας να σχολιάζουνε επιχειρήσεις υπηρεσιών πληροφοριών. Εντούτοις αναμένουμε απ’ όλους τους φίλους και συμμάχους μας να βοηθήσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας για να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους τα όργανα της FETO”.

FETO είναι μια συντομογραφία που αντικαθιστά τη φράση “Γκιουλενιστική Τρομοκρατική Οργάνωση”, με την οποία η Άγκυρα αναφέρεται στο κίνημα του Γκιουλέν.

Στη Γερμανία ζουν τρία εκατομμύρια Τούρκοι και αυξάνονται οι ανησυχίες πως οι εντάσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του Ερντογάν και σ’ αυτούς του Γκιουλέν θα επεκταθούν στο γερμανικό έδαφος.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ