21-02-2021

Έρευνα του FBI για διαπλοκή αμερικανικών εταιρειών στην Ουκρανία

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνούν τις ενδεχόμενες διασυνδέσεις στις ΗΠΑ ενός δικτύου διαφθοράς του οποίου φέρεται να ηγείτο ο φιλορώσος πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών των οποίων ηγούνται παράγοντες ενεργοί στο πολιτικό σκηνικό, όπως οι Πολ Μάναφορτ και Τόνι Ποντέστα, μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο πηγές στις αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Στην ευρεία έρευνα αυτή εξετάζεται εάν αμερικανικές εταιρείες και το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα χρησιμοποιήθηκαν και διευκόλυναν το κύκλωμα διαφθοράς του κόμματος του Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με το CNN.

Ένας συνεργάτης του Μάναφορτ δήλωσε ότι δεν είναι διαθέσιμος για σχόλια και παρέπεμψε σε έναν δικηγόρο στην Ουάσινγκτον, ο οποίος δεν απάντησε σε ένα τηλεφώνημα κι ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Αντιδρώντας σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times τη Δευτέρα, ο Μάναφορτ διέψευσε κατηγορηματικά πως ενέχεται σε οποιαδήποτε επιλήψιμη ενέργεια. «Ουδέποτε έλαβα ούτε μία “πληρωμή εκτός των βιβλίων”, όπως ψευδώς ανέφερε το “ρεπορτάζ” των Νιού Γιορκ Τάιμς, ούτε εργάστηκα ποτέ για τις κυβερνήσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας», τόνισε.

Το δημοσίευμα των Τάιμς ανέφερε ότι ο Μάναφορτ έλαβε πάνω από 12 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε πέντε χρόνια τα οποία καταχωρίστηκαν σε κρυφά λογιστικά βιβλία του Κόμματος των Περιφερειών του Γιανουκόβιτς.

Ο Μάναφορτ –ο οποίος παραιτήθηκε από την προεδρία της εκστρατείας του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ– δεν βρίσκεται πάντως στο επίκεντρο της έρευνας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλέστηκε το CNN.

Η έρευνα εστιάζεται στην δουλειά που έκαναν άλλες εταιρείες που συνδέονται με την προηγούμενη ουκρανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της Podesta Group, μιας εταιρείας δημοσίων σχέσεων και εκπροσώπησης ομάδων συμφερόντων της οποίας ηγείται ο Τόνι Ποντέστα. Ο αδελφός του Τόνι Ποντέστα, ο Τζον Ποντέστα, ηγείται της εκστρατείας για την εκλογή της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, στην προεδρία των ΗΠΑ.

Το FBI απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την έρευνα, σύμφωνα με το CNN.

Η εταιρεία Podesta Group έχει προσλάβει μια ανεξάρτητη νομική εταιρεία για να ερευνήσει εάν παραπλανήθηκε από το Κέντρο για μια Σύγχρονη Ουκρανία, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία συνδέεται με την προηγούμενη κυβέρνηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό της.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, ανέφερε ότι παραμένει «δεσμευμένο να συνδράμει» στις προσπάθειες «να ανακτηθούν κλεμμένοι πόροι εκ μέρους του λαού της Ουκρανίας».

Ουκρανοί εισαγγελείς κατηγορούν τον Γιανουκόβιτς και το κόμμα του πως ενέχονται σε σκάνδαλα διαφθοράς. Ο Γιανουκόβιτς κατέφυγε στη Ρωσία μετά την εξέγερση και την ανατροπή του το 2014.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ