19-02-2021

Δανία: Οι Τούρκοι απομακρύνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία που στηρίζει ο Γκιουλέν

Εκατοντάδες Τούρκοι που ζουν στη Δανία έβγαλαν τα παιδιά τους από σχολεία που φέρονται ότι σχετίζονται με τα ιδρύματα του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιμάμη που κατηγορείται από την Άκγυρα ως υποκινητής του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Στο Facebook κυκλοφορεί ένας κατάλογος που περιλαμβάνει 14 ιδιωτικά σχολεία, υπό τον τίτλο “Σώστε τα παιδιά σας από τα σχολεία της τρομοκρατικής οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν”, σύμφωνα με την μετάφραση που έκανε από τα τουρκικά το τηλεοπτικό κανάλι TV2 της Δανίας.

Το κανάλι μετέδωσε ότι 366 μαθητές τουρκικής καταγωγής δεν θα επιστρέψουν στα σχολεία αυτά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιιάς.

Το σχολείο Πριβατσκόλε στο Χίλεροντ της βορειοανατολικής Δανίας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έφυγαν οι 45 από τους περίπου 180 μαθητές του. Οι γονείς “δεν τολμούν να γράψουν τα παιδιά τοςυ σε ένα σχολείο που ο (πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν χαρακτηρίζει τρομοκρατικό”, σχολίασε ο υποδιευθυντής Γιέργκεν Σκάστρουπ.
Η Χιζμέτ, η οργάνωση που έχει ιδρύσει ο Γκιουλέν, στηρίζει πολλά σχολεία σε όλον τον κόσμο. Όμως τα περισσότερα από αυτά που περιλαμβάνονται στον κατάλογο αρνούνται ότι έχουν οποιαδήποτε άμεση σχέση μαζί του ή ότι διδάσκουν τις αντιλήψεις του.
Σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνονται στο σχολικό πρόγραμμα οι στόχοι ή οι αξίες” του Γκιουλέν, διαβεβαίωσε ο Σκάστρουπ παραδεχόμενος ωστόσο ότι “ασφαλώς θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί μεταξύ των Τούρκων μελών του προσωπικού που εμπνέονται” από τον ιεροκήρυκα.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε μαζικές εκκαθαρίσεις για να απομακρύνουν τους υποστηρικτές του Γκιουλέν από τον δημόσιο βίο, τον στρατό, το δικαστικό σώμα, την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες στο εξωτερικό. Ο 75χρονος Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια, αρνείται κάθε ανάμιξή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ