15-02-2021

Κουρτς: Η Βαλκανική Οδός πρέπει να παραμείνει μακροπρόθεσμα κλειστή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς επισημαίνει πως η Βαλκανική Οδός θα πρέπει να παραμείνει κλειστή αφού τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν φυλάσσονται έτσι όπως θα έπρεπε.

Ο Κουρτς τονίζει επίσης την ανάγκη να στηριχτεί η Ελλάδα, κυρίως με ενίσχυση της FRONTEX. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, θεωρεί ότι έχει απομακρυνθεί εδώ και χρόνια από την ευρωπαϊκή της προοπτική.

«Η Βαλκανική Οδός πρέπει να παραμείνει μακροπρόθεσμα κλειστή. Δεν μπορεί να είναι στόχος μας ένας πρόσφυγας να φεύγει από μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ελλάδα, προς μία χώρα μη – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ΠΓΔΜ (σ.σ. χρησιμοποιεί την συνταγματική ονομασία της χώρας). Όσο τα εξωτερικά μας σύνορα δεν φυλάσσονται, η παράνομη μετανάστευση μπορεί να εμποδίζεται μόνο έτσι», δηλώνει ο κ. Κουρτς στην γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post». 

Ο υπουργός ερωτώμενος αν η Ελλάδα μπορεί ως κράτος και ως οικονομία να σηκώσει αυτό το βάρος, κάνει λόγο για ευθύνη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα πρέπει να ενισχύσει την FRONTEX και να την εξοπλίσει κατάλληλα. Δηλώνει δε την προθυμία της χώρας του να συμμετάσχει σε αυτό.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει την βασική αρχή από τα κράτη που έχουν σταματήσει επιτυχώς την προσφυγική ροή, όπως π.χ. η Ισπανία ή η Αυστραλία. Αυτό σημαίνει, ότι όποιος ξεκινάει για να μπει παράνομα, δεν θα περάσει», συνεχίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και σε ερώτηση αν οι πρόσφυγες πρέπει να κρατούνται σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης», όπως συμβαίνει στην Αυστραλία, επισημαίνει: «Αυτός ο όρος είναι μία επινόηση των ΜΜΕ. Στην πράξη συμβαίνει το ίδιο και στην Λέσβο. Οι πρόσφυγες σταματούνται και δεν προχωρούν περαιτέρω».

Παραδέχεται ωστόσο, ότι ακόμη δεν επιστρέφονται πίσω, αλλά εξηγεί ότι το θέμα είναι η βασική αρχή, δηλαδή ότι «παράνομοι μετανάστες πρέπει να σταματούν σε ένα κεντρικό σημείο, να τους παρέχεται φροντίδα και στην ιδανική περίπτωση να επαναπροωθούνται».

Αντίστοιχα, προσθέτει, να επιλέγονται εθελοντικά και με συγκεκριμένο αριθμό αιτούντες άσυλο οι οποίοι θα λαμβάνουν σε αυτές τις χώρες μία ευκαιρία – το λεγόμενο «resettlement» (μετεγκατάσταση).

Ερωτώμενος αν η Ε.Ε. θα πρέπει να διαθέτει ένα «Σχέδιο Β» για την περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας με την Τουρκία, ο κ. Κουρτς εκτιμά ότι αυτό θα έπρεπε να είναι το «Σχέδιο Α», καθώς μια Ευρώπη ισχυρή και με αυτοπεποίθηση θα έπρεπε να είναι σε θέση να φυλάξει η ίδια τα σύνορά της. Αναδεικνύει δε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνάψει σαφείς συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, ασκώντας πίεση π.χ. στις χώρες του Μαγκρέμπ, προκειμένου να πάρουν πίσω τους πολίτες τους, ακόμη και με την απειλή διακοπής της χρηματοδότησης. «Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί όχι μόνο τις αξίες της, αλλά και τα συμφέροντά της», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Κουρτς υποστηρίζει, ότι στην πραγματικότητα η Τουρκία έχει ήδη εδώ και χρόνια απομακρυνθεί από το να είναι υποψήφια προς ένταξη. «Η συζήτηση είναι λοιπόν εκ του περισσού».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ