17-01-2021

Ανάλυση: Οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη που θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα

της Έλενας Καραμαγκάλη 

Με την συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό να παραπαίει, την τρομοκρατική απειλή να απλώνει την σκιά της σε όλη την ήπειρο και το βρετανικό δημοψήφισμα που απέρριψε ευθέως την πολιτική κατεύθυνση του μπλοκ, ο ευρωσκεπτικισμός αναμένεται να αναζωπυρωθεί εκ νέου, ειδικά στην ανατολική και νότια Ευρώπη (για διαφορετικούς λόγους) και το διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο, αναμένεται να είναι «καυτό», χωρίς να συνυπολογίζουμε και τις αμερικανικές εκλογές που θα είναι καθοριστικές για πολλά θέματα.

Εκλογές στο Μέκλενμπουργκ – Βορπόμερν και στο Βερολίνο, 4 και 18 Σεπτεμβρίου

Δύο τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία πρόκειται να διεξαχθούν σε μια στιγμή που η χώρα προσπαθεί να συνέλθει από τις αιματηρές επιθέσεις του περασμένου μήνα, κάποιες από τις οποίες συνδέθηκαν με τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες που ζητούν άσυλο.
Παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι, στο σύνολό τους, δεν επιρρίπτουν ευθύνες στην καγκελάριο Μέρκελ και στην πολιτική για τους πρόσφυγες για τις επιθέσεις σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ωστόσο το νεοναζιστικό NPD έχει αυτή τη στιγμή παρουσία σε δύο τοπικά κοινοβούλια, στην Σαξονία και στο Μέκλενμπουργκ-Βορπόμερν.
Επιπλέον, το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) λόγω της αντιμεταναστευτικής του ρητορικής, σημείωσε σημαντική άνοδο, αγγίζοντας το 24%, στις τοπικές εκλογές της Σαξονίας – Άνχαλτ, τον περασμένο Μάρτιο.

Βουλευτικές εκλογές στη Κροατία, 11 Σεπτεμβρίου

Οι πολίτες της Κροατίας θα οδηγηθούν στις κάλπες για δεύτερη φορά σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους μετά την κατάρρευση της εύθραυστης κυβερνητικής συμμαχίας, τον περασμένο Ιούνιο.
Ως ένα από τα νεότερα μέλη της Ε.Ε. η Κροατία φαίνεται ανθεκτική στον ευρωσκεπτικισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Global Research καταγράφεται μια ανησυχητική αύξηση της στήριξης στην ακροδεξιά στην βαλκανική χώρα.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες καταγράφουν προβάδισμα όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το εκλογικό αποτέλεσμα να οδηγήσει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Περιφερειακές εκλογές στη χώρα των Βάσκων, 25 Σεπτεμβρίου

Οι Βάσκοι αυτονομιστές που επιθυμούν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία, αναμένεται να σαρώσουν για μια ακόμη φορά στις κοινοβουλευτικές εκλογές της περιοχής τους, στο τέλος του Σεπτεμβρίου.
Επίσης αναμένεται να απαιτήσουν χρήματα από την κεντρική διακυβέρνηση της Μαδρίτης αλλά και επέκταση στην αυτονομία τους σε μια χρονική στιγμή που η Καταλονία επίσης επιθυμεί να κηρύξει την ανεξαρτησία της.
Η άνοδος των αποσχιστικών κινημάτων αποτελεί μεγάλο «πονοκέφαλο» για την Ευρώπη, η οποία πασχίζει να κρατήσει τις ισορροπίες και ενδεχομένως να υποχρεωθεί να δεχτεί στους κόλπους της τις νέες ανεξάρτητες περιοχές, όπως αναμένεται να συμβεί με την Σκωτία μετά το Brexit.

Δημοψήφισμα στην Ιταλία, Οκτώβριος

Ίσως η κρισιμότερη λαϊκή ετυμηγορία αφού θα κρίνει την τύχη του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Ο Ρέντσι, έχει δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί αν χάσει το δημοψήφισμα που αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία σύμφωνα με τον Ρέντσι θα ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα.
Στις Βρυξέλλες καταγράφεται ανησυχία για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Ιταλών κατά της Ε.Ε. μετά από χρόνια οικονομικής στασιμότητας, αλλά και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το δημοψήφισμα ως τρόπος να εκφραστεί ο θυμός τους.
Αν ο Ρέντσι εξαναγκαστεί σε παραίτηση, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Πέντε Αστέρων που καταγράφει δημοσκοπική άνοδο και που σάρωσε στις δημοτικές εκλογές, αναμένεται να καταγράψει σημαντικά κέρδη αν πραγματοποιηθούν εθνικές εκλογές.

Προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, 2 Οκτωβρίου

Τον Οκτώβριο, η Αυστρία θα διενεργήσει επαναληπτικές προεδρικές εκλογές, αφού η εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Απριλίου, κηρύχθηκε άκυρη από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο που δέχτηκε την προσφυγή των ακροδεξιών που ζητούσαν να μετρηθούν ξανά οι επιστολικές ψήφοι .
Ο ακροδεξιός Χόφερ, επικεφαλής του αντιευρωπαϊκού και αντιμεταναστευτικού FPO, καταγράφει δημοσκοπικό προβάδισμα τεσσάρων μονάδων και θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός ηγέτης χώρας της Ε.Ε.
Αν και ο ρόλος του προέδρου στην Αυστρία είναι κατά κύριο λόγο συμβολικός, μια νίκη του FPO θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στις Βρυξέλλες αφού θα αντανακλά την ολοένα αυξανόμενη αντιδημοφιλία τους στην κεντρική Ευρώπη.
Το αποτέλεσμα στην Αυστρία θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλες χώρες, όπως την γειτονική Γερμανία όπου η καγκελάριος Μέρκελ φιλοδοξεί να επανεκλεγεί.

Δημοψήφισμα στην Ουγγαρία, 2 Οκτωβρίου

Οι ψηφοφόροι της Ουγγαρίας θα μεταβούν στις κάλπες στις 2 Οκτωβρίου για ψηφίσουν σε δημοψήφισμα που αφορά την μετανάστευση και τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις που έχει ορίσει η Ε.Ε.
Ο Βίκτορ Ορμπάν πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος με ερώτημα αν οι πολίτες δέχονται ή όχι την υποχρεωτική ποσόστωση που επέβαλαν οι Βρυξέλλες υπό το πλαίσιο της συμφωνία για την μετεγκατάσταση των προσφύγων.
Με αφορμή την διενέργεια δημοψηφίσματος ξέσπασε άγρια κόντρα μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία τάσσεται του σχεδίου μετεγκατάστασης. Το αποτέλεσμα, που φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα στρέφεται κατά των Βρυξελλών, αναμένεται να οδηγήσει σε μια μακροχρόνια νομική διαμάχη μεταξύ των Βρυξελλών και μιας χώρας μέλους.

Περιφερειακές εκλογές στη Τσεχία, Οκτώβριος

Η Τσεχία θα διενεργήσει περιφερειακές εκλογές σε μια στιγμή που η θέση του πρωθυπουργού της χώρας, Μπόχουσλαβ Σουμπότκα, γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής.
Πολιτικοί σχολιαστές προειδοποιούν ότι πιθανόν άσχημα αποτελέσματα θα μπορούσαν να θέσουν εν αμφιβόλω την ικανότητα του ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και να οδηγήσουν στην αντικατάστασή του με έναν ευρωσκεπτικιστή ηγέτη.

Βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία, Νοέμβριο ή αρχές Δεκεμβρίου

Οι πολίτες της Ρουμανίας αναμένεται να καταψηφίσουν την παρούσα κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία σχηματίστηκε το Νοέμβριο του 2015, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Ντατσιάν Τσιόλος.
Η νέα κυβέρνηση θα παίξει σημαντικό ρόλο την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας έπειτα από το πέρασμα του ΔΝΤ από τη χώρα, τα σκάνδαλα διαφθοράς και την οικονομική ανασφάλεια.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΑΟΚ-ΟΦΗ: Τριάρα και μπαλάρα στην Κρήτη – Έβγαλε αντίδραση ο Δικέφαλος (video)

Με το αριστερό του Μουργκ να δίνει έτοιμα γκολ σε Τζόλη και Βαρέλα, ο ΠΑΟΚ βρήκε τον δρόμο για τη νίκη (0-3) στο Ηράκλειο...

Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς αψήφησαν το κρύο και ψήφισαν παραλία – Δείτε εικόνες

Η παραλία του Φλοίσβου «πλημμύρισε» από κόσμο...Οι Αθηναίοι φορώντας χοντρά ρούχα έστειλαν τον κωδικό 6 στο 13033, λόγω των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ...

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Κλειστά όλα τα σχολεία στη Δυτική Μακεδονία

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής στη Δυτική Μακεδονία.Την εν λόγω απόφαση έλαβαν οι δήμαρχοι...

Μελέτη για Μπεκατώρου: Συχνά δεν μπορεί να μιλήσει κάνεις ανοιχτά, αν και…

Η Ελεονώρα Μελέτη θέλησε να εκφράσει δημοσίως τη δική της οπτική στο θέμα της βίας και της παρενόχλησης.Η γνωστή παρουσιάστρια έκανε μία ιστορία στο...

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Απεγκλωβίστηκαν τρεις κτηνοτρόφοι – Αυτά τα σχολεία θα μείνουν κλειστά

Τρεις κτηνοτρόφοι απεγκλωβίστηκαν το πρωί της Κυριακής (17/1/2021) στο Λεπέτυμνο, στη Βόρεια Λέσβο από συνεργεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του δήμου Δυτικής Λέσβου....

Θρήνος στην Πάτρα: 44χχονη μητέρα πάλευε με τον καρκίνο και «έσβησε από κορονοϊό

Έχασε τελικά τη μάχη για την ζωή, μέσα σε δύο μόνο ημέρες από τότε που κόλλησε κορονοϊό, μέσα στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Άγιος...