14-04-2021

Διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζητά ο Αυστριακός υπ. Άμυνας

Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ είναι το πρώτο μέλος της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος που ζητά απερίφραστα πλέον τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

«Σύμφωνα με τις ενδείξεις πρόκειται σαφώς για μια δικτατορία και ένα τέτοιο κράτος δεν έχει θέση στην ΕΕ και ήλθε πλέον η χρονική στιγμή που πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διακοπούν ή τερματιστούν», τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Κατά τον ίδιο, η συμφωνία για το προσφυγικό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη εξάρτηση από την Τουρκία, η οποία, κατά την άποψή του, είναι «πολύ εξαρτημένη οικονομικά» από την ΕΕ, κι εξάλλου μπορεί να αναμένει κανείς από την Ένωση πως αυτή θα λύσει το θέμα αυτόνομα και πως δεν θα περιέλθει σε οποιαδήποτε εξάρτηση, πολύ περισσότερο από την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, είχε ανακοινώσει νωρίτερα στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης Σεπτεμβρίου προτίθεται να θέσει στη συζήτηση τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Τη θέση του Αυστριακού καγκελάριου υποστήριξε σε αποψινές δηλώσεις του στο ΑΡΑ ο αντικαγκελάριος της κυβέρνησης και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, τονίζοντας πως ενόψει των επίκαιρων ανησυχητικών εξελίξεων στην Τουρκία, η ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ είναι φαντασίωση.

Τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εμέρ Τσελίκ, διατεινόμενος πως προκαλούν σύγχυση και είναι παρόμοιες με θέσεις των ακροδεξιών.

Πρόσθεσε πως φυσικά η κριτική αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα, ωστόσο υπάρχει μία διαφορά μεταξύ κριτικής στην Τουρκία και εναντίον της Τουρκίας, ενώ, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, είναι σαφές πως οι θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ παραμένουν διαπιστευτήρια για την Τουρκία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ