15-04-2021

Η Αυστρία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας μετά τα απειλητικά μηνύματα

Με την επισήμανση ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί πανικός, μετά τις «τρομοκρατικές απειλές» που έλαβαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων, οι αυστριακές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας.

Στα απειλητικά μηνύματα αναφερόταν ως πιθανότερη ώρα εκδήλωσης των επιθέσεων το πρωί της Πέμπτης που «έχει πλέον περάσει», όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ.

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε μια πληροφορία της εφημερίδας Die Presse σύμφωνα με την οποία το μήνυμα ήταν γραμμένο σε κακά αγγλικά και άφηνε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι πίσω από την απειλή αυτή κρύβονταν τζιχαντιστές.

«Το πρωί της 4ης Αυγούστου οι αυστριακές αρχές έλαβαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τρομοκρατικές απειλές εναντίον των αστυνομικών τμημάτων σε πολλές περιοχές» της Αυστρίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο. «Οι έρευνες (…) είναι σε εξέλιξη. Ενισχύθηκαν, με στοχευμένο τρόπο, τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Οι αυστριακές αρχές που είναι αρμόδιες για την ασφάλεια δεν διακρίνουν αυτή τη στιγμή κάποιον λόγο πανικού», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το ίδιο μήνυμα στάλθηκε σε πολλά αστυνομικά τμήματα και προερχόταν από μια κρυπτογραφημένη διεύθυνση που έχει χρησιμοποιηθεί «πολλές φορές στο παρελθόν» για την εκτόξευση απειλών, διευκρίνισε το υπουργείο.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε εγρήγορση μετά τις επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων στη Γαλλία και τη Γερμανία, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με την εφημερίδα Der Standard, από τις αρχές του 2015 στην Αυστρία έχουν γίνει 59 συλλήψεις που «σχετίζονται με την τρομοκρατία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ