23-04-2021

Αντρέεβα: Στην ομοφωνία της ΕΕ και στις επιδόσεις της Τουρκίας βασίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Την άποψη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι μία διαδικασία που βασίζεται στις επιδόσεις της Τουρκίας έναντι συγκεκριμένων προαπαιτούμενων καθώς και στην ομοφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ, εξέφρασε σήμερα, Πέμπτη 04 Αυγούστου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του καγκελάριου της Αυστρίας, ο οποίος κάλεσε σε πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ανέφερε πως «οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στις επιδόσεις της Τουρκίας και η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αξιολογείται στη βάση μίας σειράς αξιώσεων. Αυτήν τη στιγμή δεν διεξάγονται διαβουλεύσεις για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων», πρόσθεσε η κ. Αντρέεβα, παραπέμπτοντας σε δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τις οποίες υπενθύμισε ότι «αυτή η διαδικασία είναι βασισμένη στην ομοφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ».

«Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ορίζει ξεκάθαρα πως είναι μία διαδικασία ανοιχτού τύπου», υπογράμμισε η ίδια εκπρόσωπος, ενώ επανέλαβε πως «η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα πρέπει να σέβεται τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου και συγκεκριμένα ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ελέγχων και ισορροπιών και του διαχωρισμού των εξουσιών».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ