20-04-2021

ΗΠΑ: Βαθαίνουν οι πολιτικές ρωγμές στους Ρεπουμπλικάνους

Κατάσταση αναταραχής επικρατούσε την Τετάρτη, στο προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, μετά τη φραστική επίθεσή του στην οικογένεια Χαν, αλλά και την άρνησή του να υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν.

Ο Τραμπ αρνήθηκε προχθές να παρέχει πολιτική υποστήριξη τόσο στον Ράιαν, όσο και στον Γερουσιαστή Τζον Μακέιν, καθώς μέσα στον Αύγουστο θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές στις περιφέρειες τους.

Με την άρνησή του αυτή ο Τραμπ θέλησε ν’ ανταποδώσει την κριτική που του έχει ασκηθεί από ηγετικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στο ζήτημα που προέκυψε με τα σχόλι;a του κατά της οικογένειας του λοχαγού Χουμαγιούν Χαν, που σκοτώθηκε στο Ιράκ το 2004.

Έξαλλος ο Ρινς Πρίμπους

Τόσο η επιθετική ρητορική του Τραμπ κατά της οικογένειας Χαν, όσο και η άρνησή του να υποστηρίξει πολιτικά τον Πολ Ράιαν, εξόργισαν τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων Ρινς Πρίμπους, επισημαίνουν δύο πηγές του κόμματος. «Αισθάνεται σαν ηλίθιος», ανέφερε για τον Πρίμπους μία πηγή που έχει γνώση για την κατάσταση που έχει προκύψει.

Μία άλλη πηγή του κόμματος, δήλωσε ότι μέλη της οικογένειας Τραμπ, που έχουν διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην προεκλογική του εκστρατεία, ήταν ενήμερα για την ανάγκη μιας πολιτικής παρέμβασης προκειμένου ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Μία ιδέα η οποία εξετάστηκε, ήταν αυτή της συνοδείας ενός υψηλόβαθμου συμβούλου που θα βρίσκεται δίπλα στον Τραμπ, προκειμένου να τον αποτρέπει από νέες πολιτικές περιπέτειες.

Από την πλευρά του, ο Πρίμπους βοήθησε όσο κανένας άλλος για την ανάδειξη του Τραμπ στην προεδρική υποψηφιότητα του κόμματος, παρά το γεγονός ότι ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος δεν είχε σχέση με τους Ρεπουμπλικάνους και θεωρούνταν πολιτικό αουτσάιντερ. Η προσπάθεια δεν ήταν εύκολη, καθώς ο Τραμπ είχε ν’ αντιμετωπίσει 16 υποψηφίους από την έναρξη των προκριματικών του κόμματος.

Στη διάρκεια της προετοιμασίας του κεντρικού συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων που πραγματοποιήθηκε στο Κλίβελαντ, ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής του κόμματος προσπάθησε να καλλιεργήσει κλίμα ενότητας υπέρ του κόμματος. Ωστόσο, σήμερα, ο Πρίμπους αισθάνεται απογοητευμένος από τα πολιτικά αυτογκόλ του Τραμπ, αλλά και την άρνησή του νa ακολουθήσει βασικούς κανόνες θετικής πολιτικής συμπεριφοράς, μη δίνοντας την πολιτική υποστήριξή του στον Ράιαν.

Ο «πυροσβέστης» Πενς

Πραγματοποιώντας μία πολιτική παρέμβαση πυροσβεστικού τύπου, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς δήλωσε χθες ότι υποστηρίζει τον Πολ Ράιαν ως έναν δυναμικό συντηρητικό ηγέτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προέβη στην κίνηση αυτή, με τη σύμφωνη γνώμη του Τραμπ. Ο κυβερνήτης της Ιντιάνα, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ότι η καλλιέργεια σχέσεων στην πολιτική, απαιτεί χρόνο, ενώ στο στάδιο αυτό βρίσκονται τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Ράιαν για τις μεταξύ τους, πολιτικές σχέσεις.

Ενότητα;

Ο πατέρας του λοχαγού Χαν, o Κιζίρ, μίλησε στο κεντρικό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, σχολιάζοντας την εξαγγελία του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου για την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, στάση, η οποία εξόργισε τον Τραμπ.

Από την άλλη μεριά, ηγετικές προσωπικότητες των Ρεπουμπλικάνων, μεταξύ αυτών οι Ράιαν και Μακέιν, ασκούν κριτική στον Τραμπ για την επιθετική ρητορική του, κατά της οικογένειας Χαν. Στους επικριτές του, εντάχθηκε και ο μέχρι πρότινος υποστηρικτής του, κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι που χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την επίθεση του Τραμπ στους γονείς του λοχαγού Χαν.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Υπάρχει μεγάλη ενότητα στην προεκλογική μου εκστρατεία, ενδεχόμενα μεγαλύτερη από ποτέ. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, για την ουσιαστική υποστήριξή σας. Νικήστε τη διεφθαρμένη Χ!»

Ο υπεύθυνος της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ δήλωσε στο Fox News ότι η προεκλογική καμπάνια εξελίσσεται θετικά, με τον προεδρικό υποψήφιο υπό έλεγχο. «Η προεκλογική εκστρατεία εξελίσσεται ομαλά. Είμαστε οργανωμένοι. Βαδίζουμε μπροστά», τόνισε ο Μάναφορτ.

Σε ομιλία του στη Φλόριντα, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η κάλυψη που του παρέχουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, είναι ανέντιμη. «Τα πηγαίνουμε καλά, παρά το γεγονός ότι μας παρουσιάζουν σε λάθος πλαίσιο», δήλωσε ο ίδιος στους υποστηρικτές του.

Πολιτική σύγχυση

Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ ως ανοργάνωτη με την κατάσταση να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο τις τελευταίες ημέρες. Τη Δευτέρα, απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον Εντ Μπρούκοβερ, υψηλόβαθμο σύμβουλο που είχε αρμοδιότητα για τις σχέσεις μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας και της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Πολ Ράιαν που είναι φαβορί για τη νίκη στον προκριματικό κύκλο που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην περιφέρειά του, προσωπικά εμφανίζεται ν’ αγνοεί την άρνηση του Τραμπ να τον στηρίξει πολιτικά. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δε θα έχει χρόνο για να συναντήσει τον Τραμπ, αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο προεκλογικής εξόρμησης που θα κάνει ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, στο Ουισκόνσιν, που είναι η πολιτεία στην οποία εκλέγεται ο Ράιαν, σύμφωνα με δηλώσεις βοηθού του.

Η ίδια πηγή, δε γνωστοποίησε αν έχουν γίνει προσπάθειες είτε από το Ράιαν είτε από τον Τραμπ για να συναντηθούν και ν’ αποκαταστήσουν τις σχέσεις του, ενώ δήλωσε στο Reuters: «Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει πλήρες πρόγραμμα. Είναι δύσκολο να αφήσει προγραμματισμένες υποχρεώσεις στην εκλογική περιφέρειά του».

Πολιτικοί κύκλοι αναφέρουν ότι κατάσταση σύγχυσης επικρατεί στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο εντός του Κογκρέσου, τονίζοντας ότι τα γραφεία των γερουσιαστών και των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων που υποστηρίζουν τον Τραμπ έλαβαν τη Δευτέρα δύο λίστες με σημεία φραστικής υποστήριξης του Τραμπ στην υπόθεση της οικογένειας Χαν, χωρίς να γίνει κουβέντα αναφορικά με τα σχόλια του Τραμπ για τον Πολ Ράιαν.

Η Μεγκ Χουίτμαν και ο Σεθ Κλάρμαν

Το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την οικογένεια Χαν, είναι το τελευταίο, μιας σειράς απροσδόκητων περιστατικών γύρω από την προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ, η οποία, για αρκετούς κύκλους της ηγεσίας, εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη.

Την προηγούμενη Πέμπτη, η Μεγκ Χουίτμαν ηγετικό στέλεχος της καμπάνιας χρηματοδότησης των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και της εταιρίας Hewlett Packard Enterprise, υποστήριξε την προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, χαρακτηρίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ αυταρχικό χαρακτήρα αλλά και απειλή για τη δημοκρατία.

Ο δισεκατομμυριούχος μάνατζερ χρηματοεπενδυτικών εταιριών Σεθ Κλάρμαν δήλωσε χθες ότι θα εργαστεί για την εκλογή της Χίλαρι Κλίντον στην προεδρία των ΗΠΑ, καθώς θεωρεί ότι οι τελευταίες φραστικές επιθέσεις του Τραμπ ήταν σοκαριστικά απαράδεκτες.

Μια θετική εξέλιξη…

Από την άλλη μεριά, ως θετική εξέλιξη στα δεδομένα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ καταγράφεται η εξασφάλιση χορηγιών οικονομικού ύψους 80 εκατ. δολαρίων για την χρηματοδότησης της προεκλογικής καμπάνιας διεκδίκησης της αμερικανικής προεδρίας, τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο από τα 90 εκατ. δολάρια που έχει συγκεντρώσει η προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον τον Ιούλιο.

Σταθερό προβάδισμα για Κλίντον

Ο Τραμπ, πρώην τηλεοπτικός αστέρας, κερδίζει την υποστήριξη των ψηφοφόρων που αισθάνονται παραμελημένοι από το πολιτικό σύστημα της Ουάσιγκτον, ενώ στο επίκεντρο πολιτικής κριτικής έχουν βρεθεί οι περισσότερες από τις εξαγγελίες του. Μεταξύ αυτών, η προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, αλλά και η κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, προκειμένου να εμποδιστεί η είσοδος των παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ.

Στο μέτωπο των δημοσκοπήσεις, η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται ότι ευνοήθηκε από το κεντρικό συνέδριο του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Φιλαδέλφεια, καθώς το μέσο ποσοστιαίο προβάδισμά της (RealClearPolitics) προσδιορίζεται στο 4,5%, με την ίδια να εξασφαλίζει ποσοστό 46,5%, έναντι 42% του Τραμπ.

Πολιτικές ρωγμές…

Παρά τις αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter για το κλίμα ενότητας που επικρατεί στην προεκλογική του εκστρατεία, είναι πλέον φανερές οι πολιτικές ρωγμές που υπάρχουν μεταξύ της προεκλογική καμπάνιας του και της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και μεταξύ του ίδιου και ηγετικών στελεχών, όπως ο Πολ Ράιαν.

Τα προβλήματα που προκαλούνται από τον παρορμητικό χαρακτήρα του Τραμπ απαιτούν άμεση πολιτική αντιμετώπιση, με σαφή προεκλογικό προσανατολισμό, καθώς αν δεν αντιμετωπιστούν θα διογκωθούν μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 8 Νοεμβρίου.

Η ανησυχία στους Ρεπουμπλικάνους μεγαλώνει, καθώς υπάρχουν πρακτικά δείγματα της αρνητικής πολιτικής συμπεριφοράς του Τραμπ πριν εισέλθει στο Λευκό Οίκο. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που προβληματίζονται για το ενδεχόμενο ουσιαστικών επιπτώσεων στο επίπεδο της αμερικανικής εξωτερικής, διεθνούς και οικονομικής πολιτικής.

Από την άλλη μεριά, η έλλειψη κλίματος ενότητας στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, με το ποσοστιαίο προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον, που δείχνει ότι επωφελείται πολιτικά από τον απρόβλεπτο χαρακτήρα, αλλά και την επιθετική συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ