11-04-2021

Οι Γερμανοί δεν κατηγορούν την πολιτική της Μέρκελ για τις επιθέσεις

Oι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες δεν επιρρίπτουν ευθύνες στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τις επιθέσεις ισλαμιστών τον περασμένο μήνα στη χώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa και θα δημοσιευτεί αύριο στο περιοδικό Stern έδειξε ότι το 69% των ερωτηθέντων δεν βλέπει άμεση σύνδεση μεταξύ της άφιξης ενός αριθμού ρεκόρ αιτούντων άσυλο –κυρίως μουσουλμάνων– στην χώρα και των δύο επιθέσεων την ευθύνη για τη διάπραξη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ένας Σύρος η αίτηση του οποίου είχε απορριφθεί και ήταν αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της απέλασης στη Βουλγαρία σκοτώθηκε σε μια αποτυχημένη επίθεση αυτοκτονίας την 24η Ιουλίου στην πόλη Άνσμπαχ της Βαυαρίας.

Έξι ημέρες αργότερα η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε έναν 17χρονο που επίσης είχε ζητήσει να του χορηγηθεί άσυλο στο Βίρτσμπουργκ, επίσης στη Βαυαρία, αφού επιτέθηκε εναντίον πέντε ανθρώπων με ένα τσεκούρι.

Τα περιστατικά αυτά, όπως κι άλλες δύο επιθέσεις την ευθύνη των οποίων δεν ανέλαβαν ισλαμιστικές οργανώσεις, επανέφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία είδε τη δημοτικότητά της να αυξάνεται μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία υπέρ του Brexit τον Ιούνιο κι έκτοτε υπερασπίζεται την πολιτική της στο προσφυγικό.

Η δημοσκόπηση της Forsa, σε δείγμα 1.007 προσώπων, η οποία διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 28ης και 29ης Ιουλίου, έδειξε ότι το 28% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτή η πολιτική, από την οποία ωφελούνται πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ευθύνεται για τις επιθέσεις.

Μεταξύ των υποστηρικτών του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) το ποσοστό αυτό πάντως εκτοξεύεται στο 78%. Η υποστήριξη προς το AfD αυξήθηκε κατά 2% και βρίσκεται πλέον στο 12% μετά τις επιθέσεις, κατέδειξε άλλη δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα.

Τον Ιούνιο, Γερμανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι καταγράφηκε αύξηση ύψους 42% στα περιστατικά βίας από ακροδεξιούς το 2015, περιλαμβανομένων πολλών επιθέσεων εναντίον προσφύγων.

Σήμερα η Ομοσπονδιακή Αστυνομία BKA ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 665 επιθέσεις μέχρι στιγμής φέτος εναντίον κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, αριθμός που συγκρίνεται με τα 1.031 περιστατικά που καταγράφηκαν συνολικά το 2015.

Μια εκπρόσωπος τύπου του BKA δήλωσε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο αριθμός των εμπρησμών και άλλων επιθέσεων αυξήθηκε μετά τις επιθέσεις των ισλαμιστών, αλλά πηγές από τις υπηρεσίες πληροφοριών επισήμαναν ότι υπήρξαν αύξηση των περιστατικών φραστικών επιθέσεων εναντίον προσώπων που έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί άσυλο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ