27-02-2021

Διαμαρτυρία για τη δημοκρατία στην Ταξίμ – Κυριάρχησαν οι σημαίες με τον Ατατούρκ

«Ούτε πραξικόπημα, ούτε δικτατορία» φώναξαν χιλιάδες Τούρκοι που συγκεντρώθηκαν απόψε στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου, αλλά επίσης για να εκφράσουν την ανησυχία τους για την απάντηση της τουρκικής ηγεσίας στην αποτυχημένη απόπειρα με τα εκτεταμένα πογκρόμ κατά του στρατού, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης και των μέσων ενημέρωσης.

taksim4

Την πρωτοβουλία για την αποψινή συγκέντρωση είχε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Όμως μαζί με τις κόκκινες τουρκικές σημαίες που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία στης Κωνσταντινούπολης απόψε οι διαδηλωτές ύψωσαν και φωτογραφίες του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του πατέρα της τουρκικής δημοκρατίας.

taksim3

«Υπερασπιζόμαστε τον ρεπουμπλικανισμό και τη δημοκρατία», «Η κυριαρχία ανήκει στον λαό χωρίς όρους», «Όχι στο πραξικόπημα, ναι στη δημοκρατία», έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών.

taksim5

Παράλληλα με την καταγγελία του πραξικοπήματος, όμως, πολλοί ήταν αυτοί που εξέφραζαν την ανησυχία τους μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αλλά την αντίθεσή τους στον πρόεδρο Ερντογάν: «Η εξουσία στο λαό», «Η Τουρκία είναι και θα παραμείνει λαϊκή».

taksim6

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ