08-03-2021

Συζήτηση για πιο αυστηρούς νόμους περί οπλοκατοχής στη Γερμανία

«Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά, εάν και σε ποια περίπτωση υπάρχει ανάγκη νομικής παρέμβασης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ, στην εφημερίδα Bild της Κυριακής, με αφορμή το γεγονός ότι ακόμα δεν είναι σαφές πως περιήλθε το όπλο στην κατοχή του 18χρονου Ιρανογερμανού δράστη της πολύνεκρης επίθεσης στο Μόναχο.

Όπως ανέφερε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, οι υπάρχοντες νόμοι για τα όπλα και είναι ήδη πολύ αυστηροί στη Γερμανία και θα πρέπει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να γίνουν περαιτέρω βήματα με την επικείμενη ψήφιση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.

Ο Τόμας Ντε Μεζιέρ κάλεσε τον λαό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση για να παρεμποδισθούν ανάλογες πράξεις βίας στο μέλλον. «Όταν πολίτες αλλάζουν, όταν εντοπίζονται ψυχικές αλλαγές ή ριζοσπαστικοποιούνται, τότε αυτό είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση για τις οικογένειές τους, τους φίλους, τους ιατρούς και ψυχοθεραπευτές τους. Σε περίπτωση τέτοιων ενδείξεων και αλλαγών, οι οποίες αποτελούν αιτία ανησυχίας, μπορεί και πρέπει να αναζητάται επαγγελματική βοήθεια, διότι τέτοιες εξελίξεις πολύ σύντομα υπερβαίνουν τις δυνάμεις του περιβάλλοντος του παθόντος», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.

Καλύτερο έλεγχο στην πώληση όπλων ζήτησε από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke. Ένας ευμετάβλητος, πολύ περισσότερο ένας ψυχικά ασθενής, όπως ο 18χρονος δράστης, δεν επιτρέπεται να έχει πρόσβαση σε όπλα, είπε ο αντικαγκελάριος, προσθέτοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να περιορίσουμε και να ελέγχουμε αυστηρά την οπλοκατοχή». Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός πρόσθεσε επίσης ότι το κράτος και η κοινωνία θα πρέπει «να παρατηρούν και να παρεμβαίνουν, ιδίως στις περιπτώσεις νέων» όταν πρόκειται για ψυχικά ασταθείς ανθρώπους.

«Οι πολίτες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι οι πολιτικά υπεύθυνοι θα πράξουν ότι είναι δυνατόν για να τους προστατέψουν», δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ μετά την συνεδρίαση της κυβέρνησης στο Μόναχο. Ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός άφησε να εννοηθεί ότι θα διατεθούν μεγαλύτερα κονδύλια για την αστυνομία, τόσο για νέες θέσεις, όσο και για καλύτερο εξοπλισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ