07-03-2021

«Όχι» στη συμμετοχή σε νατοϊκό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, λέει η Βουλγαρία

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι δεν θα συμμετάσχει στον στόλο που προτείνεται να αναπτύξει το ΝΑΤΟ για να αντισταθμίσει τις ρωσικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς δεν θέλει έναν πόλεμο εκεί.

Μια ημέρα αφότου η Μόσχα προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε στρατιωτικής ανάπτυξης, ο Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε πως δεν θέλει να δει φρεγάτες να περνούν μπροστά από τα τουριστικά θέρετρα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, ο οποίος περιέγραψε τη Βουλγαρία ως μια ειρηνική χώρα.

Οι εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη βορειοατλαντική συμμαχία έχουν αυξηθεί, ιδιαίτερα μετά την κρίση στην Ουκρανία και την κατάρριψη από την Τουρκία τον Νοέμβριο ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους. Η Ρωσία, η οποία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, έχει τον δικό της Στόλο της Μαύρης Θάλασσας ο οποίος έχει τη βάση του στη Σεβαστούπολη.

Η Τουρκία και η Ρουμανία, οι δύο άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα, έχουν ζητήσει να αναπτυχθεί ένας στόλος του ΝΑΤΟ και περισσότερα συμμαχικά στρατεύματα στην περιοχή, η οποία είναι σημαντική τόσο για την Ανατολή όσο και για τη Δύση, λόγω των ενεργειακών κοιτασμάτων της και της εγγύτητάς της στη Μέση Ανατολή.

“Λέω πάντα ότι θέλω στη Μαύρη Θάλασσα να βλέπω ιστιοφόρα, γιωτ, μεγάλα καράβια με τουρίστες και να μην γίνει μια αρένα στρατιωτικής δράσης… Δεν χρειάζομαι έναν πόλεμο στη Μαύρη Θάλασσα”, δήλωσε ο Μπορίσοφ.

“Ας αφήσουμε τις εικασίες ότι στόλοι θα αναπτυχθούν εναντίον οποιουδήποτε”, πρόσθεσε ο πρόεδρος Πλέβνελιεφ. “Η Βουλγαρία είναι μια ειρηνική χώρα και η εξωτερική πολιτική της δεν στρέφεται εναντίον κανενός”.

Ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης προειδοποίησε χθες Τετάρτη το ΝΑΤΟ να μην αναπτύξει ναυτικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα υπονόμευε την περιφερειακή ασφάλεια και τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Μόσχας με τη συμμαχία.

Το θέμα του στόλου αναμένεται να τεθεί ξανά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στη Βαρσοβία, καθώς η συμμαχία εξετάζει τι περισσότερο μπορεί να κάνει για να αποτρέψει αυτό που βλέπει ως αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ