16-05-2021

ΟΗΕ: Κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν ως «ασπίδες» από το ISIS έως 400 οικογένειες

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διατύπωσε σήμερα Τρίτη την ανησυχία του σχετικά με την τύχη 300 έως 400 οικογενειών από το Ιράκ που ενδεχομένως χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες από τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Φαλούτζα (κεντρικά), την οποία προσπαθούν εδώ και μία εβδομάδα να ανακαταλάβουν οι ιρακινές δυνάμεις από τους τζιχαντιστές.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν λάβει «αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οικογένειες έχουν οδηγηθεί στο κέντρο της πόλης από το Ντάες και δεν τους επιτρέπεται να φύγουν από τα σημεία συγκέντρωσης» είπε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Ιράκ, Λιζ Γκραντ.

Μια τέτοια ενέργεια «αφήνει να εννοηθεί ότι το Ντάες θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει ή έχει την πρόθεση να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες» πρόσθεσε η ίδια.
Αυτές οι οικογένειες «θα διατρέξουν μεγάλο κίνδυνο στην περίπτωση μιας στρατιωτικής σύγκρουσης» προειδοποίησε η αξιωματούχος.

Ο ιρακινός στρατός κατάφερε από τη Δευτέρα να διεισδύσει στην Φαλούτζα, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων δυτικά της Βαγδάτης και τελεί από τον Ιανουάριο του 2004 υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Σήμερα Τρίτη ωστόσο οι μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης προβάλλουν μεγάλη αντίσταση εμποδίζοντας την προέλαση των κυβερνητικών στρατευμάτων προς το κέντρο της πόλης, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, η τύχη των οποίων προκαλεί ανησυχία.

Τα Ηνωμένα Έθνη συμμερίστηκαν τις ανησυχίες τους στην ιρακινή κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να επιβραδύνει τις επιχειρήσεις της για να προστατεύσει τις οικογένειες που έχουν παγιδευτεί.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει «πλήρη συνείδηση» της ανάγκης να προστατευθούν οι άμαχοι κατά τη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με την Γκράντ, και «οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με βραδύτερους ρυθμούς».

Περίπου 5.000 άνθρωποι κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη, όπου ωστόσο παραμένουν 50.000 κάτοικοι σύμφωνα με την Γκράντ. Πολλοί από εκείνους που κατάφεραν να ξεφύγουν από την Φαλούτζα περπατούσαν για ώρες και σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν εν μέσω πυρών, διευκρίνισε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ