15-05-2021

Γαλλία: Χήρα θα μεταφέρει στην Ισπανία το κατεψυγμένο σπέρμα του νεκρού συζύγου της

Ο Ιταλός σύζυγος της Μαριάνα Γκόμεζ Τουρί, πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 30 ετών τον Ιούλιο του 2015, κατέψυξε το σπέρμα του πριν ξεκινήσει τις χημειοθεραπείες. Εκείνη την περίοδο, το ζευγάρι ζούσε στο Παρίσι με αποτέλεσμα στην υπόθεση να ισχύει η γαλλική νομοθεσία. Η πρακτική της μεταθανάτιας τεχνητής γονιμοποίησης απαγορεύεται στην Γαλλία, αλλά όχι στην Ισπανία, όπου ζει σήμερα η Γκόμεζ Τουρί.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας έκανε δεκτή σήμερα την προσφυγή της νεαρής χήρας και κέρδισε το δικαίωμα να μεταφέρει στην Ισπανία το κατεψυγμένο σπέρμα του αποβιώσαντος συζύγου της για να μπορέσει να αποκτήσει παιδί.

Η τεχνητή γονιμοποίηση στη Γαλλία περιορίζεται σε ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά και οι αρχές αρχικά τόνισαν στην Γκόμεζ-Τουρί ότι δεν μπορεί να μεταφέρει το κατεψυγμένο σπέρμα στην Ισπανία.

Η Γκόμεζ-Τουρί προσέφυγε στο γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ότι η άρνηση της μεταφοράς αποτελεί «υπέρμετρη παρέμβαση στο δικαίωμα για σεβασμό στην ιδιωτική και στην οικογενειακή ζωή», όπως ανέφερε το σκεπτικό της απόφασης.

Η εφαρμογή της γαλλικής νομοθεσίας «είχε προφανείς δυσανάλογες συνέπειες», πρόσθεσε η ανακοίνωση του ΣτΕ που διέταξε να ληφθούν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιτραπεί η μεταφορά του σπέρματος στην Ισπανία».

«Είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι με αυτή την απόφαση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταβίντ Σιμόν, ένας από τους δικηγόρους της Γκόμεζ-Τουρί. «Επιθυμούμε τη μεταφορά των σπερματοζωαρίων το συντομότερο δυνατό και με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες», πρόσθεσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ