23-02-2021

Τα μισά σχολεία στη Μ. Ανατολή έχουν δεχτεί επίθεση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Σχεδόν τα μισά σχολεία, από όλα όσα λειτουργούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών σε Παλαιστίνη, Συρία, Ιορδανία και Λίβανο κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, έχουν δεχθεί επίθεση στο πλαίσιο των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), την οποία δημοσίευσε χθες η βρετανική εφημερίδα «Guardian», περισσότερα από 300 σχολεία (σε σύνολο 700) έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα στη λειτουργία της ελέω επιθέσεων.

«Το συγκλονιστικό ποσοστό του 44% των σχολείων μας -302 συνολικά- έχει δεχτεί επίθεση, ή έχει διακόψει τη λειτουργία του», τονίζει ο Γενικός Επίτροπος της UNRWA, Πιερ Κράχενμπουλ στην έκθεση η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης Κορυφής που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη την Δευτέρα.

Όπως σημειώνεται, χιλιάδες παιδιά στην Μέση Ανατολή στερούνται του δικαιώματος στην εκπαίδευση, καθώς πολλά σχολεία έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές, είτε χρησιμοποιούνται ως καταφύγια προσφύγων.

Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο στην Συρία, περισσότεροι από 400 δάσκαλοι, που είχαν προσληφθεί από την UNRWA, υπέβαλαν την παραίτηση τους.

Οι συντάκτες της έκθεσης καλούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη των συγκρούσεων που μαίνονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής να αποφεύγουν τις επιθέσεις ενάντια σε σχολεία και να δείχνουν έλεος σε παιδιά, αμάχους και εργαζομένους ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ