28-01-2021

Δεν χρησιμοποιούμε βία κατά των προσφύγων, ισχυρίζεται ο Ερντογάν (video)

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε σήμερα Τετάρτη ότι η Τουρκία δεν προσφεύγει στην χρήση βίας εναντίον προσφύγων που έρχονται από τη Συρία στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από τη δημοσίευση της έκθεσης-κόλαφου για την Άγκυρα που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

«Φιλοξενούμε τρία εκατομμύρια Σύρους και Ιρακινούς που διέφυγαν από την πόλεμο και την τυραννία (…). Δεν κλείσαμε τα σύνορά μας σε εκείνους που έρχονται. Δεν στείλαμε δυνάμεις ασφαλείας εναντίον τους», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μία ημέρα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της HRW που κατηγορεί Τούρκους συνοριοφύλακες ότι σκότωσαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο 5 Σύρους, τρεις αιτούντες άσυλο, μεταξύ αυτών ένα παιδί, και δύο διακινητές, που προσπάθησαν να παραβιάσουν τα τουρκικά σύνορα.

Η έκθεση, η οποία έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΜΚΟ, συνοδεύεται από ένα βίντεο που κατέγραψε ένας μάρτυρας όπου διακρίνεται, σύμφωνα με την οργάνωση, η σορός ενός Σύρου τον οποίο σκότωσαν οι Τούρκοι στρατιώτες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες

«Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την αυθεντικότητα αυτού του βίντεο» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Τούρκος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ