26-01-2021

Στον αέρα η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους – «Σταμάτησα τη διαδικασία», λέει ο Σουλτς

Τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ , συνάντησε σήμερα το απόγευμα στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΚ.

«Για να είμαι ειλικρινής έχουμε να κάνουμε με μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η συνάντησή μας όμως ήταν εποικοδομητική», δήλωσε Μάρτιν Σουλτς, παρουσία του Τούρκου υπουργού, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου μετά την 45λεπτη συνάντησή τους.

«Εξήγησα στον υπουργό» πρόσθεσε ο κ. Σουλτς, «τους λόγους για τους οποίους δεν έστειλα στην αρμόδια Επιτροπή το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες.
Αναγκάστηκα να σταματήσω τη διαδικασία διότι οι προϋποθέσεις, που κατά τη δική μας άποψη πρέπει να πληροί η τουρκική πλευρά, δεν πληρούνται σήμερα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΕΚ διευκρίνισε ότι η απόφασή του βασίζεται στο ότι τα 72 μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί η Τουρκία και που έχουν υιοθετηθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο δεν πληρούνται, γι αυτό και σταμάτησε τη διαδικασία.

«Δεν πρέπει να το κρύβουμε, αυτό είναι ένα σημείο διαφωνίας, η κατάσταση δεν είναι επαρκώς έτοιμη για την έναρξη της διαδικασίας. Ο υπουργός παρουσίασε τη θέση του, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακόμα λύση» κατέληξε ο κ. Σουλτς.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ