13-02-2021

Επικίνδυνη διολίσθηση της Τουρκίας προς τον ισλαμισμό

Σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζει η Τουρκία, στην οποία σε μία περίοδο που βρίσκεται στο τραπέζι ο εκδημοκρατισμός της χώρας προκειμένου να αποτελέσει αξιόπιστο εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, υπάρχουν φωνές και μάλιστα θεσμικών οργάνων, που υποτιμούν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και μιλούν για θρησκευτικό σύνταγμα.

Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Ισμαήλ Καχραμάν, τη Δευτέρα, ότι στο υπό εκπόνηση νέο Σύνταγμα της χώρας δεν πρέπει να υπάρχει αναφορά στην Τουρκία ως κοσμικό κράτος. Μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο “Νέα Τουρκία και νέο Σύνταγμα”, ο Καχραμάν υποστήριξε ότι καθώς η Τουρκία είναι μια “μουσουλμανική χώρα” το σύνταγμα πρέπει να έχει θρησκευτικό χαρακτήρα.

Οι αντιδράσεις όπως ήταν λογικό ήταν σφοδρές, με προεξάρχον το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ και το οποίο πάλεψε για την καθιέρωση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και τον ηγέτη του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να καλεί τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης να παραιτηθεί. Αντιδράσεις υπήρξαν και από το εθνικιστικό MHP αλλά και το φιλοκουρδικό αριστερό HDP, καθώς και από τους κόλπους του κυβερνώντος AKP, κόμματος στο οποίο ανήκει ο Καχραμάν.

Τούτων δοθέντων, ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να “μαζέψει” τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης. Σε επίσημη επίσκεψή του στην Κροατία ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ο Καχραμάν «εξέφρασε την προσωπική του άποψη» σχετικά με την συζήτηση περί συντάγματος.

Τόνισε ότι η κοσμικότητα στο σύνταγμα έχουν ως στόχο την διατήρηση «ίσων αποστάσεων από όλες τις θρησκείες» και επεσήμανε ότι τέτοιες συζητήσεις αποσπούν την κοινή γνώμη από την ατζέντα.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ