07-03-2021

Ισπανία: Απόλυτο το πολιτικό αδιέξοδο – Νέες εκλογές κηρύσσει ο βασιλιάς Φίλιππος

Αναπόφευκτες είναι πλέον οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία καθώς σήμερα τα κόμματα της αριστεράς απέτυχαν, σε μια απόπειρα της τελευταίας στιγμής, να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης και να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βυθιστεί η χώρα τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

O ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος ανακοίνωσε επίσημα την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό μιας αριστερής κυβέρνησης και έκρινε αναπόφευκτη τη διενέργεια εκλογών.

«Είμαστε αναγκασμένοι σε μια επανάληψη των εκλογών» δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ αφού έγινε δεκτός από τον βασιλιά Φίλιππο στον οποίο επιβεβαίωσε ότι δεν διαθέτει επαρκή στήριξη για να διοριστεί πρωθυπουργός, ενώ επέρριψε ευθύνες κυρίως στο Podemos.

Λίγο νωρίτερα ο νυν πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι είπε ότι επίσης δεν έχει συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το ισπανικό κοινοβούλιο, μην αφήνοντας άλλη λύση στον βασιλιά της χώρας παρά το να διαλύσει την κάτω βουλή και να κηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές.

Από τον Δεκέμβριο, όταν από την εκλογική αναμέτρηση δεν προέκυψε απόλυτος νικητής, τα κόμματα της Ισπανίας δεν έχουν καταφέρει να έλθουν σε συμφωνία και να συγκροτήσουν μια νέα κυβέρνηση και αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο τις επόμενες ώρες, θα είναι τεχνικά αδύνατο να διεξαχθεί μια ψήφος εμπιστοσύνης για τον διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού πριν από την προθεσμία της 2ας Μαΐου που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση των επίσημων διαπραγματεύσεων.

Οι ελπίδες αναπτερώθηκαν ότι θα ήταν εφικτή μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, καθώς οι Σοσιαλιστές δήλωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν στις 27 από τις 30 προτάσεις που κατέθεσε το μικρό αριστερό κόμμα Compromis και οι οποίες διαμορφώθηκαν στη βάση μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε πέρσι μεταξύ των αριστερών δυνάμεων στην περιοχή της Βαλένθια στην ανατολική Ισπανία.

Το PSOE ζήτησε ωστόσο ως αντάλλαγμα να σχηματιστεί μια κυβέρνηση αποκλειστικά από σοσιαλιστές και “ανεξάρτητες” προσωπικότητες. Αρνήθηκε επομένως την πρόταση σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνασπισμού με το Podemos, το Compromis και το Izquierda Unida.
“Είναι προσβλητικό” τόνισε στις 14.00 ώρα Ισπανίας η επικεφαλής του κόμματος Compromis Mόνικα Όλτρα.

“Κατανοώ την οργή της” υπογράμμισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, προσθέτοντας ότι είναι ανοικτός μονάχα στο ενδεχόμενο “μιας κυβέρνησης συνασπισμού”. Oι Podemos επισήμαναν επιπλέον ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες κάθε συμφωνία είναι αδύνατη και μια νέα εκλογική αναμέτρηση είναι πλέον πολύ πιθανή.

«Ήταν μια προσπάθεια την οποία θα θέλαμε να κάνουμε πραγματικότητα αλλά δυστυχώς οι Σοσιαλιστές αρνήθηκαν» δήλωσε ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος, ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές στην περίπτωση που διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αν και θα πρέπει να θάψουν βαθιά τις διαφωνίες τους επί θεμελιωδών ζητημάτων μεταξύ αυτών της οικονομικής πολιτικής και του βαθμού αυτονομίας που θα αναγνωριστεί στην Καταλονία.

Χθες ο βασιλιάς Φίλιππος ζήτησε από τα κόμματα να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα το κόστος μιας νέας προεκλογικής εκστρατείας, μια ένδειξη ότι δεν διατηρεί πολλές ελπίδες ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία.

Αν και οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι μια νέα εκλογική αναμέτρηση δεν θα πρόσφερε πολλά όσον αφορά την άρση του αδιεξόδου, οι ηγέτες βρίσκονται ήδη σε προεκλογικό κλίμα κατηγορώντας ο ένας τον άλλο για την κρίση που ενδέχεται να προκαλέσει πλήγμα στην οικονομία εάν η Ισπανία παραμείνει χωρίς κυβέρνηση για πολλούς ακόμη μήνες.

Ενημέρωση: Ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να προτείνει έναν νέο υποψήφιο που θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου για να αναλάβει την πρωθυπουργία, γεγονός που ανοίγει ντε φάκτο τον δρόμο για τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών, τον Ιούνιο.
Στην ανακοίνωσή του ο βασιλιάς τονίζει ότι κανείς από τους πολιτικούς ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα δεν μπορεί να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ