03-03-2021

«Όχι» στην παραχώρηση «υπηκοοτήτων» σε άτομα από την Τουρκία, λέει ο Ακιντζί

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα παραχώρησης «υπηκοοτήτων» σε 25.000 άτομα από την Τουρκία, επισημαίνοντας πως “είμαστε μακριά από κάθε συμπεριφορά που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων”, γιατί “θέλουμε τη λύση”, πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν σαφής: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην ατζέντα μας και δεν τίθεται θέμα προσεγγίσεων που θα τινάξουν στον αέρα με κάποιον τρόπο τις διαπραγματεύσεις».

Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τον στόχο για λύση του Κυπριακού εντός του 2016, αποφεύγοντας είτε υπαναχωρήσεις από προηγούμενες συμφωνίες και δεσμεύσεις, είτε άλλες ενέργειες που θα διακινδύνευαν να τινάξουν στον αέρα μια τέτοια προοπτική.

Στην κατά μόνας συνάντηση οι δύο ηγέτες, όπως και στη συνέχεια με την συμμετοχή του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ασχολήθηκαν κυρίως με θέματα διακυβέρνησης και περιουσιακού, σε μια προσπάθεια μετατροπής των πολιτικών συμφωνιών σε συγκλίσεις ή ακόμη και σμίκρυνσης των διαφορών εκεί και όπου υπάρχουν, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξουν διαφοροποιήσεις από την υφιστάμενη κατάσταση, όπως αυτή διατυπώνεται στα διαπραγματευτικά έγγραφα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι είχε μια «δημιουργική συνάντηση, έχουν ανταλλαγεί απόψεις, προβληματισμοί και θετικές, οφείλω να πω, προτάσεις, προκειμένου να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν περαιτέρω συγκλίσεις».

Καλύψαμε, συνέχισε, ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και σημείωσε: «Υπάρχουν βεβαίως οι διαφορές, αλλά η προσπάθεια είναι να δούμε μέσα ακριβώς από αυτή την ανταλλαγή απόψεων πώς επιτυγχάνεται ο καλύτερος δυνατόν τρόπος διατύπωσης, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες αλλά και να υπάρχουν εκείνες οι συγκλίσεις που θα μας επιτρέψουν να καταλήξουμε κάποια στιγμή, ελπίζω εντός του έτους, στην οριστική λύση του προβλήματος».

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου στις 6 Μαΐου αντί στις 9 Μαΐου, όπως αρχικά είχε οριστεί, ενώ για όλη την επόμενη περίοδο, οι διαπραγματευτικές ομάδες με επικεφαλής τους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί αναμένεται να εντατικοποιηθούν τις διαπραγματεύσεις με συναντήσεις κάθε δεύτερη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ