21-02-2021

Τουρκία: Υπό αμφισβήτηση ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους από τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης

Έντονες συζητήσεις προκαλεί στην Τουρκία η δήλωση του προέδρου της εθνοσυνέλευσης και βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ισμαήλ Καχραμάν για αφαίρεση της αρχής περί κοσμικότητας από το Σύνταγμα.

Ο Καχραμάν είπε πως «δεν πρέπει να υπάρχει η αρχή περί κοσμικότητας στο Σύνταγμα. Σε συντάγματα μόνο τριών χωρών περιλαμβάνεται η αρχή αυτή. Πρόκειται για τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Τουρκία. Δεν υπάρχει και ορισμός για την κοσμικότητα. Ο καθένας την ερμηνεύει όπως θέλει. Δεν πρέπει να αποφεύγουμε το θέμα του θρησκευτικού συντάγματος» και τόνισε πως «για ποιο λόγο, εμείς ως μουσουλμανική χώρα να αποφεύγουμε τη θρησκεία; Είμαστε μέλος στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. Είμαστε παρόντες στην Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης. Είμαστε ισλαμική χώρα. Στο νέο σύνταγμα δεν πρέπει να υπάρχει η κοσμικότητα. Πρέπει να είναι θρήσκο σύνταγμα».

Με δεδομένη την προετοιμασία του κυβερνώντος κόμματος για τη σύνταξη νέου συντάγματος, η δήλωση αυτή την οποία έκανε ο Καχραμάν σε ημερίδα σήμερα στο πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, ερμηνεύεται από τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης ως προσπάθεια της κυβέρνησης να ζυγίσει τις αντιδράσεις.

Την εικόνα αυτή έρχεται να συμπληρώσει το γεγονός ότι στελέχη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος χρησιμοποιούν διττό λόγο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς είπε σχετικά ότι «δεν υπάρχει κάτι πιο φυσιολογικό από το να συζητείται το θέμα αυτό, καθώς είναι υπό συζήτηση το νέο σύνταγμα». Ωστόσο ο πρόεδρος της επιτροπής συντάγματος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Μουσταφά Σέντοπ δηλώνει πως «δεν έχουμε καν συζητήσει το θέμα της αφαίρεσης της αρχής περί κοσμικότητας από το σύνταγμα. Ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης δεν μίλησε για λογαριασμό του κόμματος».

Πάντως η αστυνομία διέλυσε με δακρυγόνα και γκλομπ τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από την εθνοσυνέλευση για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με τις δηλώσεις του Καχραμάν.

Η αρχή περί κοσμικότητας περιλαμβάνεται στο ισχύον σύνταγμα της Τουρκίας με τη διατύπωση «Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι δημοκρατικό, κοσμικό και κοινωνικό κράτος δικαίου». Ο δρόμος για να προστεθεί η αρχή περί κοσμικότητας στο τουρκικό σύνταγμα έγινε το 1928 με την αφαίρεση της διάταξης «η θρησκεία του κράτους είναι το Ισλάμ», που περιλαμβανόταν στο σύνταγμα του 1924.

Η αρχή περί κοσμικότητας εντάχθηκε στο σύνταγμα το 1937.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ