20-02-2021

Ευρω-ομόλογα πρότεινε για την Αφρική ο Ματέο Ρέντσι

Σύμφωνο, το οποίο περιλαμβάνει ευρώ-ομόλογα, πρότεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, στους θεσμούς προκειμένου να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία με την Αφρική στο θέμα της μείωσης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Αυτό αναφέρεται σε σημερινό άρθρο της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica», η οποία υπογραμμίζει πως «H Iταλία προτείνει στην Ε.Ε. ένα είδος συμφώνου για την μετανάστευση».

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τετρασέλιδο κείμενο, το οποίο ο Ρέντσι απέστειλε το βράδυ της Παρασκευής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η λογική της ιταλικής πρότασης είναι ότι θα πρέπει να στηριχθούν οικονομικά οι αφρικανικές χώρες, οι οποίες θα δεχθούν να συνεργασθούν με την Ευρώπη, με στόχο τον ουσιαστικό περιορισμό των αναχωρήσεων μεταναστών από τις ακτές τους.

Σύμφωνα με την ιταλική κεντροαριστερή κυβέρνηση η Ε.Ε. πρέπει να εγκρίνει «ευρωομόλογα για την Αφρική», ώστε να βοηθηθούν οι χώρες της ηπείρου αυτής να επενδύσουν στην ανάπτυξη. Η Ευρώπη, παράλληλα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, πρέπει να δημιουργήσει ειδικό Ταμείο, ώστε να χρηματοδοτήσει κοινωνικά ωφέλιμα έργα, κυρίως στην Βόρειο Αφρική.

Σε αντάλλαγμα, οι χώρες από τις οποίες προέρχονται και περνούν οι μετανάστες, θα πρέπει να εγγυηθούν πολύ πιο αυστηρούς και αποδοτικούς ελέγχους στα σύνορά τους. Σύμφωνα με το σχέδιο Ρέντσι, τα άτομα που δεν δικαιούνται άσυλο δεν θα πρέπει να φτάνουν στην Ευρώπη, εκτός από ένα μικρό ποσοστό οικονομικών μεταναστών, το οποίο μπορεί πραγματικά να απορροφηθεί από την αγορά της εργασίας.

Όσο για την Λιβύη, σύμφωνα με την Ιταλία, χρειάζεται άμεσα μια συμφωνία όμοια με εκείνη που η Ευρώπη υπέγραψε με την Τουρκία. Το θέμα, άλλωστε, τέθηκε με έμφαση από την κυβέρνηση της Ρώμης και στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ένωσης αφιερωμένη στο μεταναστευτικό.

Οι πρώτες αντιδράσεις στο σχέδιο του Ματέο Ρέντσι είναι θετικές, σημειώνει η «La Repubblica» και από την Δευτέρα πρόκειται να αρχίσει να συζητείται από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ