27-02-2021

Κολ: Η Ευρώπη δεν δύναται να γίνει νέα πατρίδα για εκατομμύρια πρόσφυγες

Την άποψη ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση ν’ απορροφήσει εκατομμύρια πρόσφυγες, εξέφρασε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ.

Ο Κολ υπογράμμισε την ανησυχία του για το προσφυγικό ζήτημα ενόψει της επικείμενης συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει προβεί στην ανέγερση φράχτη στα σύνορα της χώρας του με τη Σερβία και την Κροατία. Την ίδια στιγμή ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας ζήτησε περισσότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών κρατών-μελών της Ε.Ε. προκειμένου να κρατηθεί ζωντανό το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, σε άρθρο του, που θα δημοσιευθεί στην κυριακάτικη έκδοση της Taggespiegel, ο Χέλμουτ Κολ, εκ των αρχιτεκτόνων της γερμανικής επανένωσης και υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αποκαλεί τον Όρμπαν “φίλο” και σημειώνει: «Γνωρίζουμε πως όλοι έχουμε κάτι να χάσουμε, για αυτό και αξίζει να παλέψουμε για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, για ειρήνη και ελευθερία».

Στο άρθρο του ο Κολ η λύση για την προσφυγική κρίση βρίσκεται στις περιοχές, που δοκιμάζονται από τον πόλεμο και όχι στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει μία νέα πατρίδα για εκατομμύρια ανθρώπους, που βρίσκονται σε ανάγκη ανά τον κόσμο» γράφει χαρακτηριστικά σε μία επισήμανση, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική ανοιχτών συνόρων της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Συνεχίζει πάντως υπογραμμίζοντας ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση, σεβόμενες τις μεταξύ τους διαφορές. «Δεν μπορεί να αφεθεί έξω η Ουγγαρία» αναφέρει και καταλήγει ευχαριστώντας τους Ούγγρους για την απόφασή τους να ανοίξουν το 1989 τα σύνορά τους προκειμένου να υποδεχθούν χιλιάδες Ανατολικογερμανούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ