14-02-2021

Κύπρος: Πολιτικό κόμμα φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο των ΧΥΤΑ

Ζημία, που ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια ευρώ, υπέστη η Κυπριακή Δημοκρατία από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΥ) Κόσιης, σύμφωνα με τους ανακριτές της υπόθεσης.

Βάσει στοιχείων, που παρουσιάστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου, το οποίο διέταξε την τετραήμερη κράτηση του διευθυντή της εταιρείας “Enviroplan”, Θεοφάνη Λώλου, δόθηκαν μίζες πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ εντοπίστηκαν περισσότερα από 100 πλαστά τιμολόγια.

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε επίσης ότι ο ύποπτος, ως σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών και εν γνώσει του ότι το πραγματικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας του ΧΥΤΥ ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο του ποσού της προσφοράς, εσκεμμένα το απέκρυψε για να λάβει η συγκεκριμένη εταιρεία το έργο της περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

Προκύπτει επίσης ότι ο ύποπτος απεκόμισε μεγάλα χρηματικά ποσά από την υπογραφή της σύμβασης.

Η κατάθεση του Λώλου χθες ήταν μαραθώνια και διακόπηκε αργά το βράδυ για να συνεχιστεί σήμερα Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία που κατέθεσε ο Θεοφάνης Λώλος κρίνονται επαρκή για την έκδοση νέων ενταλμάτων σύλληψης.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι ο Θ. Λώλος «ανάβει νέες φωτιές» στην υπόθεση με τις μίζες στα σκουπίδια Πάφου και Κόσιης, καθώς κατέθεσε στοιχεία τα οποία εμπλέκουν στη λεηλασία κομματικό στέλεχος και το κόμμα του.

Ο Θ. Λώλος διαβεβαίωσε τους αστυνομικούς ότι γνωρίζει πολλά και ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις Αρχές. Για τη μαρτυρία του, που εμπλέκει κόμμα στην υπόθεση, όπως και άλλα πρόσωπα εκτός των 12 που έχουν ήδη συλληφθεί, ενημερώθηκε το προεδρικό και ο γενικός εισαγγελέας, ο οποίος έδωσε οδηγίες στους ανακριτές να μην προχωρήσουν σε άλλες ενέργειες.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ