18-05-2021

Ανήσυχη η Κομισιόν για το ενδεχόμενο ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα Αυστρίας – Ιταλίας

Την έντονη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ενδεχόμενο η Αυστρία να εφαρμόσει ενισχυμένους συνοριακούς ελέγχους στο πέρασμα του Μπρένερ με την Ιταλία, εξέφρασε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί πολύ για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Προς το παρόν έχουμε δει μόνο ανακοινώσεις στον Τύπο, αλλά αν τα μέτρα αυτά υλοποιηθούν θα τα εξετάσουμε πολύ σοβαρά», δήλωσε η Ν. Μπερτό.

Η ίδια προσέθεσε ότι το πέρασμα του Μπρένερ είναι ουσιαστικό σημείο για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών εντός της ΕΕ. «Η επαναφορά συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του Σένγκεν θα πρέπει να γίνεται σε εξαιρετικές περιστάσεις και να εφαρμόζεται αναλογικά», ανέφερε η εκπρόσωπος για θέματα μετανάστευσης, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει την «αναγκαιότητα και την αναλογικότητα» των όποιων μέτρων προτίθεται να λάβει η αυστριακή κυβέρνηση. Σημείωσε, επίσης, ότι ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα επικοινωνήσει σήμερα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας.

Εξάλλου, κληθείσα να απαντήσει αν η Επιτροπή κρίνει πως οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ μεταφέρονται από την Ελλάδα προς την Ιταλία, η Ν. Μπερτό ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι τον τελευταίο μήνα καταγράφηκε σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ιταλία και ανέφερε συγκεκριμένα ότι από τα μέσα Μαρτίου πάνω από 15.000 άνθρωποι πέρασαν από τη Λιβύη στην Ιταλία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ