10-05-2021

Πάνω από 60% των προσφυγόπουλων στον Λίβανο εξαναγκάζονται να δουλεύουν

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των μικρών παιδιών, των οποίων οι οικογένειες βρήκαν καταφύγιο από τη Συρία στο Λίβανο που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με ελάχιστη ή χωρίς καθόλου αμοιβή, σε επικίνδυνες συνθήκες, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Περίπου ένα εκατομμύριο Σύροι έχουν βρει καταφύγιο στο Λίβανο, αποτελώντας το 1/4 του πληθυσμού. Πολλοί από τους πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα εργασίας, ενώ ολόκληρες οικογένειες αναγκάζονται να βρουν άλλους τρόπους, προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα για τη διατροφή τους, τη διαμονή τους, αλλά και τις υπηρεσίες υγείας.

Αρκετοί επιχειρηματίες προτιμούν να προσλαμβάνουν μικρά παιδιά καθώς τ’ αμείβουν λιγότερο, ενώ οι απαιτήσεις τους είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τις απαιτήσεις των ενηλίκων, υποστηρίζει η οργάνωση Freedom Fund. Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία με στόχο την καταπολέμηση της ανθρώπινης εκμετάλλευσης.

Οι ενήλικες επίσης, χρησιμοποιούνται σε καταναγκαστικές εργασίες, ενώ οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πάντα τον κίνδυνο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τα ευρήματα έκθεσης, η οποία καταρτίστηκε με στοιχεία συνεντεύξεων από τοπικούς αξιωματούχους, πρόσφυγες, διεθνείς οργανώσεις, αλλά και τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Λίβανο.

«Τα ευρήματα μας δηλώνουν ότι η καταναγκαστική εργασία, ολοένα και αυξάνεται, καθώς οι πρόσφυγες απελπίζονται όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία δύο συνεντεύξεων, η καταναγκαστική εργασία είναι πλέον τόσο διαδεδομένη, που θεωρείται κάτι το συνηθισμένο στην καθημερινότητα των προσφύγων…», σημειώνει η αναφορά της οργάνωσης.

Τα στοιχεία των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Λίβανο εκτιμούν ότι σε ποσοστό 60% ή 70% τα προσφυγόπουλα από τη Συρία εξαναγκάζονται να εργαστούν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ