15-05-2021

Περού: Σε Φουχιμόρι και Κουσίνσκι τα «εισιτήρια» για τον Β’ γύρο των προεδρικών εκλογών

Η Κέικο Φουχιμόρι κατέλαβε την πρώτη θέση στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή στο Περού, καθώς συγκέντρωσε το 39,55% των ψήφων, βάσει των ακόμη προσωρινών αποτελεσμάτων με το 83% των ψήφων καταμετρημένο που έδωσε σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή (ONPE).

Ο Πέδρο Πάμπλο Κουσίνσκι, ένας υποψήφιος που προκρίνουν οι επιχειρηματίες αλλά και η Γουόλ Στριτ, συγκέντρωσε το 22,11% των ψήφων και οδεύει προς το να αναμετρηθεί με τη Φουχιμόρι στον δεύτερο γύρο, την 5η Ιουνίου, με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Η βουλεύτρια Βερόνικα Μεντόσα συγκέντρωσε το 18,27% των ψήφων, σύμφωνα με την ONPE.

Στο μεταξύ, ο στρατός του Περού ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους οκτώ στρατιώτες, σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις το Σάββατο την ευθύνη για τις οποίες οι αρχές επέρριψαν στους μαοϊστές αντάρτες.

Ένας προηγούμενος απολογισμός που είχε δημοσιοποιηθεί χθες Κυριακή έκανε λόγο για επτά νεκρούς στις επιθέσεις, την παραμονή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε μετά την ανακάλυψη δύο σορών στρατιωτικών που φέρονταν να αγνοούνται, εξήγησε ο στρατός, διευκρινίζοντας πως τα υπόλοιπα δύο θύματα ήταν άμαχοι.

Οι αντάρτες εξαπέλυσαν επιθέσεις στην κεντρική περιοχή Ουνίν εναντίον στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί εκεί για να φυλάσσουν εκλογικά κέντρα και στην περιοχή Γιοσέγουα της επαρχίας Αγιακούτσο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ογιάντα Ουμάλα καταδίκασε με έντονο τρόπο τις επιθέσεις αυτές.

Οι αρχές επέρριψαν την ευθύνη για τις επιθέσεις σε εναπομείναντα στοιχεία της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι. Η οργάνωση αυτή, καθώς και το Επαναστατικό Κίνημα Τουπάκ Αμάρου, αναμετρήθηκαν με τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας στον εμφύλιο πόλεμο που είχε διαρκέσει από το 1980 ως το 2000 στο Περού, με τουλάχιστον 70.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.

Η Κέικο Φουχιμόρι είναι κόρη του αμφιλεγόμενου, συντηρητικού πρώην προέδρου (1990-2000) Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος καταδικάστηκε το 2009 σε 25 χρόνια κάθειρξη διότι διέταξε δύο σφαγές που είχε διαπράξει ένα τάγμα θανάτου την περίοδο 1991-1992, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ