23-01-2021

Μικλ-Λάιτνερ: Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα-μέλος της Ε.Ε.

Την άποψη ότι πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Αυστρίας εξέφρασε η Υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Η Αυστριακή Υπουργός τόνισε ότι η ανάγκη για συστηματικούς ελέγχους είναι επιτακτικότερη από ποτέ μιλώντας στην εφημερίδα «Osterreich».

Στο ερώτημα ως προς σχεδιαζόμενους αυστηρότερους ελέγχους για πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι επιστρέφουν στη Ζώνη Σένγκεν, η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επισημαίνει πως είναι γνωστό ότι πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν μεταβεί από την Ευρώπη στη Συρία και στο Ιράκ, για να εκπαιδευτούν ή μάλιστα και για να πολεμήσουν (στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους) και ως εκ τούτου, όπως τονίζει, είναι επιτακτικότερο όσο ποτέ να ελέγχονται στο μέλλον συστηματικά και οι πολίτες της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ειδομένη, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών σημειώνει πως οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι αρχές θα πρέπει να καταβάλουν όλες τους τις δυνάμεις για να πείσουν τους πρόσφυγες να τους μεταφέρουν σε ζεστά καταλύματα.

“Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα-μέλος της ΕΕ”, τονίζει, προσθέτοντας πως η πολιτική της προώθησης προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη έχει τελειώσει και γι αυτό είναι αναγκαίο να δοθεί το μήνυμα πως οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέγουν τη χώρα στην οποία θα υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή της, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών αναφέρει πως από την Αυστρία έχουν μεταβεί στη Συρία περίπου 270 τζιχαντιστές, από τους οποίους περίπου 70 έχουν επιστρέψει, που, κατά τη γνώμη της, θα πρέπει ερευνηθούν από την υπηρεσία κρατικής προστασίας και να δρομολογηθούν διαδικασίες εναντίον τους στη βάση του νέου νόμου περί Προστασίας του Κράτους, τον οποίο η ίδια θεωρεί τόσο σημαντικό, για αυτούς τους λόγους.

Ως προς τους λόγους γιατί η Αυστρία φέρεται να έχει τους περισσότερους τζιχαντιστές της Συρίας, μετά το Βέλγιο, η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, τονίζει πως οι λόγοι βρίσκονται αφενός στην κοντινή απόσταση της Αυστρίας προς τα Βαλκάνια όπως και προς τη Βοσνία και αφετέρου στο ό, τι στην Αυστρία έχουν καταφύγει πολλοί Τσετσένοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ