22-01-2021

Σε τέσσερις άξονες η συζήτηση 39 χωρών για δράση κατά της τρομοκρατίας

Τους όρους για την ανάληψη δράσης εναντίον των οργανώσεων των τζιχαντιστών συζήτησαν οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων στρατού 39 χωρών, οι οποίες μετέχουν στον ισλαμικό συνασπισμό, που συγκροτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία.

Η συνάντηση αυτή επικεντρώθηκε σε τέσσερις άξονες: τον αγώνα κατά του τζιχαντισμού σε ιδεολογικό επίπεδο, σε επίπεδο πληροφόρησης, την εξάρθρωση των δικτύων χρηματοδότησης και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στο δημοσιότητα μετά τη λήξη των συνομιλιών.

Ένας εκπρόσωπος των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Άχμεντ Ασίρι, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι “το κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων της συμμαχίας” θα βρίσκεται στο Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία έχει προσφέρει το κτίριο και τον προϋπολογισμό για τη λειτουργία του κέντρου αυτού το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών της συμμαχίας. Η ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου ωστόσο δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

“Είναι ένα πρώτο βήμα”, εξήγησε ο στρατηγός Ασίρι, διευκρινίζοντας ότι οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων συζήτησαν “τις μεθόδους και τα εργαλεία” που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Όπως είπε, κάθε χώρα-μέλος που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια “τρομοκρατική απειλή” θα μπορεί να απευθύνεται στο κέντρο αυτό, το οποίο θα παρέχει πληροφορίες αλλά και θα συντονίζει μια στρατιωτική επέμβαση, εάν η εν λόγω χώρα το επιθυμεί. Τα μέλη του συνασπισμού πάντως θα σέβονται “την εθνική κυριαρχία κάθε χώρας και θα δρουν τηρώντας τους νόμους και τις διεθνείς συνθήκες”, κατέληξε

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ