23-04-2021

Στη Δικαιοσύνη ο ζάμπλουτος Γάλλος Σερζ Ντασό για νομιμοποίηση εσόδων από φορολογική απάτη

Ο βιομήχανος και γερουσιαστής της γαλλικής δεξιάς Σερζ Ντασό παραπέμφθηκε σε δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από φορολογική απάτη έπειτα από μια έρευνα για την περιουσία του, καθώς η γαλλική δικαιοσύνη υποπτεύεται ότι είχε κρύψει εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο και στο Λιχτενστάιν, δήλωσε σήμερα Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Η υπόθεση αυτή αποτελεί νέο πλήγμα για την εικόνα του ιδιοκτήτη του ομώνυμου ομίλου κατασκευής στρατιωτικών αεροσκαφών και πατέρα του μαχητικού αεροσκάφους Rafale.

Η συνεδρίαση του δικαστηρίου του Παρισιού που θα εξετάσει την υπόθεση ορίστηκε για την 4η Ιουλίου, ανέφερε δικαστική πηγή.

Ο 90χρόνος Σερζ Ντασό, επικεφαλής ενός εμβληματικού ομίλου της γαλλικής βιομηχανίας και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Γαλλία, καλείται επίσης ενώπιον της δικαιοσύνης για «παράλειψη υποβολής δήλωσης» στην αρμόδια αρχή για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των εκλεγμένων, της Ανώτατης Αρχής για τη Διαφάνεια στον Δημόσιο Βίο.

Η Αρχή είχε εκφράσει πέρυσι «σοβαρή αμφιβολία» για το κατά πόσο ήταν «εξαντλητικές, ακριβείς και ειλικρινείς» οι δηλώσεις του Ντασό, καθώς υπάρχουν υποψίες πως παρέλειπε συστηματικά να αναφέρει περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει στο εξωτερικό.

Η οικονομική εισαγγελία είχε αρχίσει τον Νοέμβριο του 2014 έρευνα σχετικά με τη φερόμενη ύπαρξη λογαριασμών του Ντασό στο Λιχτενστάιν και στο Λουξεμβούργο.

Η ύπαρξη των λογαριασμών σε αυτές τις δύο χώρες είχε αποκαλυφθεί στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας σε βάρος του Ντασό, σχετικά με ένα σύστημα εξαγοράς ψήφων στις δημοτικές εκλογές στο Κορμπέιγ-Εσόν, το προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας όπου ήταν δήμαρχος από το 1995 ως το 2009. Η υπόθεση αυτή είχε εκτυλιχτεί την περίοδο 2009-2010.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ