15-04-2021

Κασουλίδης: Λάθος η σύνδεση του Προσφυγικού με το Κυπριακό

Λανθασμένη χαρακτήρισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, τη σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με το Κυπριακό και το άνοιγμα των κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ.

Σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κασουλίδης είπε ότι στο Συμβούλιο Γενικό Υποθέσεων, το οποίο προηγήθηκε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Βρετανός ομόλογός του, Ντέιβιντ Λίβινγκτον τόνισε ότι δεν πρέπει να «σκοτώσουμε» τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού για τα διαπραγματευτικά κεφάλαια.

Ωστόσο, ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να δεσμευτεί ότι το ζήτημα του ανοίγματος των κεφαλαίων, που έχει «παγώσει» η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα τεθεί εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

«Αν θα τα βρούμε ή όχι μπροστά μας είναι (σ.σ.: τα κεφάλαια) είναι κάτι που θα εξαρτηθεί και από το πότε και σε ποια διάρκεια θα μπορέσουμε να λύσουμε και το κυπριακό πρόβλημα. Μόνο τότε όλα αυτά τα θέματα φεύγουν εντελώς από τον ορίζοντα», ανέφερε.

Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι στην προχθεσινή συμφωνία δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για τη λύση του Κυπριακού και διατύπωσε την εκτίμηση ότι το καλοκαίρι δεν αναμένει «ούτε αδιέξοδο, ούτε ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις. Είναι νωρίς, σημείωσε, για να υπάρξει τέτοια κατάληξη για όλα τα ζητήματα. «Υπάρχει μια αργή πρόοδος στο Κυπριακό», κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ