17-04-2021

Περίπου 1.300 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα σύνορα ΠΓΔΜ – Σερβίας

Περίπου 1.300 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και δύο εβδομάδες στα σύνορα μεταξύ ΠΓΔΜ και Σερβίας, λόγω του κλεισίματος του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων για τις προσφυγικές ροές.

Από αυτούς, 930 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής στο Ταμπάνοβτσε της ΠΓΔΜ, κοντά στα σύνορα με την Σερβία, ενώ 360 βρίσκονται στη νεκρή ζώνη μεταξύ των δύο χωρών.

Ο στρατός της ΠΓΔΜ περιφράζει με συρματόπλεγμα ύψους τριών μέτρων το κέντρο υποδοχής στο Ταμπάνοβτσε, με στόχο «την ενίσχυση της ασφάλειας των μεταναστών και του τοπικού πληθυσμού». Ωστόσο, όπως μεταδίδουν κάποια μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, το γεγονός αυτό προκαλεί τις αντιδράσεις των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε αυτό, καθώς θεωρούν ότι με την περίφραξη αυτή, το κέντρο μετατρέπεται σε κλειστό χώρο κράτησης γι΄ αυτούς.

Ο υπεύθυνος του κέντρου στο Ταμπάνοβτσε, Γκόραν Στογιάνοφσκι δήλωσε ότι το σχέδιο για μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε αυτό, στο αντίστοιχο κέντρο υποδοχής στη Γευγελή υλοποιείται πολύ δύσκολα, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες θέλουν να παραμείνουν στο Ταμπάνοβτσε, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα σύνορα και θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ