22-04-2021

Καζακστάν: Με 82% νίκησε το κυβερνών κόμμα Νουρ Οτάν, σε αμφιλεγόμενη εκλογική μάχη

Το κόμμα του προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, το Νουρ Οτάν, κέρδισε το 82% των ψήφων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, τις οποίες επέκριναν δυτικοί παρατηρητές λέγοντας ότι δεν ανταποκρίνονταν στα δημοκρατικά κριτήρια, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Ναζαρμπάγεφ, 75 ετών, συνεχάρη το κόμμα του κατά τη διάρκεια ενός “φόρουμ νικητών” στην Αστάνα όπου ανέβηκε θριαμβευτικά στη βήμα ενώ χιλιάδες νεαροί φορώντας τα μπλε και κίτρινα χρώματα του κόμματος επευφημούσαν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

“Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα της δημοκρατίας μας”, είπε ο Ναζαρμπάγεφ.

Οι εκλογές μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο ώστε η κόρη του Ναζαρμπάγεφ, η Νταρίγκα, να εισέλθει στο Κοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο του κόμματος, μια κίνηση που θα πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνει η ηγέτις της χώρας στο μέλλον.

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσαν πως η ψηφοφορία δεν ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις για δημοκρατικές εκλογές.
“Είναι φανερό πως το Καζακστάν έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει προς την εκπλήρωση των εκλογικών δεσμεύσεών του, αν και σημειώθηκε κάποια πρόοδος“, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μαριέτα Τιντέι, ειδική συντονίστρια του ΟΑΣΕ για την παρακολούθηση των εκλογών. “Το κυβερνών κόμμα είχε ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι των άλλων σε αυτές τις εκλογές και παρότι τα κόμματα ήταν γενικά σε θέση να διεξαγάγουν μια ελεύθερη προεκλογική εκστρατεία, η αυθεντική πολιτική επιλογή παραμένει ανεπαρκής”.

Ο Ναζαρμπάγεφ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Ιανουάριο, προφανώς με τη σκέψη ότι η οικονομία, η οποία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, επρόκειτο να επιδεινωθεί στη διάρκεια του χρόνου.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε πως άλλα δύο κόμματα, οι Κομμουνιστές και το Ak Zhol, υπερέβησαν το εκλογικό όριο του 7%, κάτι που σημαίνει πως η Κάτω Βουλή, η Μαζίλις, θα περιλαμβάνει τα ίδια τρία κόμματα όπως και πριν.

Παρατηρητές εστιάζουν στην κόρη του προέδρου, την Νταρίγκα Ναζαρμπάγεβα, η οποία είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ήταν επίσης υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Η ενδεχόμενη μετακίνησή της στο Κοινοβούλιο, όπου θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος της Κάτω Βουλής, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένα βήμα προς μια ενδεχόμενη μεταβίβαση της εξουσίας σε αυτήν.

Ο Ναζαρμπάγεφ δήλωσε χθες πως οι εκλογές δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ