13-04-2021

Απώλεια σχεδόν 1 εκατ. θέσεων εργασίας θα προκαλέσει ένα Brexit, σύμφωνα με μελέτη

Με «μελανά χρώματα» αποτυπώνονται οι επιπτώσεις μιας πιθανής εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη που ζητήθηκε από τη CBI, τη μεγαλύτερη εργοδοτική συνομοσπονδία της χώρας, το κόστος μπορεί να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια στερλίνες, καταστρέφοντας σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από την εταιρία PwC, το “Brexit” θα προκαλέσει “σοβαρό σοκ” στην οικονομία της Βρετανίας, προκαλώντας απώλεια παραγωγής της τάξεως του 5% του ετήσιου ΑΕΠ.

“Η ανάλυση αυτή δείχνει σαφέστατα γιατί η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν πραγματικό πλήγμα για το βιοτικό επίπεδο, την απασχόληση και την ανάπτυξη“, δήλωσε η Καρολάιν Φέρμπερν, γενική διευθύντρια της CBI.

“Ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων, η έξοδος θα προκαλέσει σοβαρό σοκ στην οικονομία της Βρετανίας”.

Το “Brexit” θα κοστίσει στη Βρετανία την απώλεια περίπου 950.000 θέσεων εργασίας, που σημαίνει ότι το ποσοστό ανεργίας το 2020 θα αυξηθεί κατά 2% έως 3%, σε σχέση με το ποσοστό που θα είχε αν η χώρα παρέμενε στην ΕΕ, σύμφωνα με τη μελέτη.

Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις ενόψει του δημοψηφίσματος δείχνουν μάχη «στήθος με στήθος», ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων, τρεις μήνες πριν από την διεξαγωγή του, φθάνει έως και 20%.

Vote Leave (Ψηφίζω Έξοδο), μια από τις οργανώσεις που μάχονται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, απέρριψε τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.

Ο Μάθιου ‘Ελιοτ, επικεφαλής της Vote Leave, δήλωσε στο BBC ότι τα σενάρια που παρουσιάζονται στη μελέτη είναι “μεροληπτικά” και επανέλαβε ότι το Brexit είναι “η μόνη καλή επιλογή”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ