23-04-2021

Εκλογές χωρίς αγωνία στο Καζακστάν

Ημέρα διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών είναι η σημερινή στο Καζακστάν.

Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, το κόμμα του προέδρου, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 25 χρόνια, αναμένεται να συγκεντρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία.

Ο 75χρονος ηγέτης του Καζακστάν, ο οποίος είναι δεδηλωμένος σύμμαχος της Μόσχας, ουσιαστικά κατεβαίνει στις εκλογές χωρίς να υπάρχει αντιπολίτευση κι ενδεικτικό είναι ότι πέρσι επανεξελέγη πρόεδρος με το συντριπτικό ποσοστό του 98%.

Το κόμμα του Ναζαρμπάγεφ, το Νουρ Οτάν (Φως της Μητέρας Πατρίδας), αναμένεται ότι θα επικρατήσει εύκολα στις εκλογές αυτές, οι οποίες διεξάγονται σε μια περίοδο που η οικονομία του Καζακστάν, μιας χώρας πλούσιας σε υδρογονάνθρακες, έχει εξασθενήσει εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

Περίπου 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες. Τα περισσότερα από 9.800 εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 04:00 (ώρα Ελλάδας) και πρόκειται να κλείσουν στις 17:00 (ώρα Ελλάδας). Οι πρώτες εκτιμήσεις των έξιτ πολ αναμένονται λίγο μετά τις 20:00 (ώρα Ελλάδας).

Η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης που παρακολουθεί τις εκλογές ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι η συμμετοχή είναι υψηλή. Τις εκλογές παρακολουθούν 817 ξένοι παρατηρητές, ενώ έχουν διαπιστευθεί 140 εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης από 29 χώρες.

Εκτός από το Νουρ Οτάν, στις εκλογές παίρνουν μέρος δύο σχηματισμοί που συμμετείχαν στην απερχόμενη φιλοκυβερνητική βουλή: το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα Ακ Ζολ (Λαμπρός Δρόμος).

Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν και άλλοι τρεις σχηματισμοί: το Λαϊκό Πατριωτικό Κόμμα Αουίλ (Χωριό), που επικεντρώνεται στα αγροτικά θέματα, το Μπιρλίκ (Ενότητα), ένα οικολογικό κόμμα που υποστηρίζει τον Ναζαρμπάγεφ, και το Εθνικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (αντιπολίτευση).

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έχει υποσχεθεί ότι θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αύριο, Δευτέρα. Τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά έως τις 27 Μαρτίου και να δημοσιευθούν στα μέσα ενημέρωσης στο τέλος του μήνα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ