10-05-2021

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα παραμείνει πιστή στην πολιτική της στο προσφυγικό

H κυβέρνηση της Γερμανίας θα παραμείνει πιστή στην πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό ζήτημα, δήλωσε σήμερα ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά τα κέρδη που κατέγραψε στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ερωτηθείς σχετικά με τα εκλογικά αποτελέσματα σε τρία κρατίδια της Γερμανίας, όπου η υποστήριξη για τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ μειώθηκε κι αν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα οδηγήσει το Βερολίνο σε μια αλλαγή πολιτικής, ο Ζάιμπερτ απάντησε:

«Η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί την πολιτική της στο προσφυγικό ζήτημα με όλες της τις δυνάμεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό».

«Κάποια πράγματα έγιναν, άλλα απομένουν να γίνουν. Ο στόχος είναι σε κάθε περίπτωση μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, που θα είναι βιώσιμη και θα συμβάλει προκειμένου σε κάθε χώρα ο αριθμός των προσφύγων (που θα φθάνουν) να μειωθεί σημαντικά» πρόσθεσε ο ίδιος, αρνούμενος να προβεί σε οποιαδήποτε ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Για αυτό παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων που συμμετείχαν στις περιφερειακές εκλογές της 13ης Μαρτίου.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Άγγελα Μέρκελ απέρριψε επιπλέον τις τοποθετήσεις αξιωματούχων συντηρητικών πολιτικών κομμάτων που διατύπωσαν την εκτίμηση ότι μετά τις κάλπες η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διαφοροποιήσει την πολιτική της και να ορίσει ένα πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που θα υποδέχεται η Γερμανία, μετά την άφιξη 1,1 εκατομμυρίων αιτούντων άσυλο το 2015.

Σε αυτό το κλίμα, για τον Χορστ Ζέεχοφερ, τον επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, που αντιτίθεται στην πολιτική της καγκελαρίου στο προσφυγικό, «η απάντηση» στην εκλογική ήττα «δεν μπορεί να είναι: συνεχίζουμε όπως πριν».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ