14-05-2021

Κλινικά νεκρός ο “Ομάρ, ο Τσετσένος” επιβεβαιώνουν οι Σύριοι

Κλινικά νεκρός είναι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), ο «Ομάρ, ο Τσετσένος», ένας από τους στρατιωτικούς διοικητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Ο «Ομάρ, ο Τσετσένος» σκοτώθηκε έπειτα από αεροπορική επιδρομή, η οποία είχε ως στόχο της την αυτοκίνητο-πομπή του στελέχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Το Παρατηρητήριο επισήμανε ότι το ανώτατο αυτό στρατιωτικό στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης είναι «κλινικά νεκρό και αναπνέει εδώ και λίγες ημέρες μόνο με τη βοήθεια μηχανικής υποστήριξης», ενώ νοσηλεύεται σε ένα νοσοκομείο στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ράκα, προπυργίου του Ντάες (σ.σ αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) στη βόρεια Συρία.

Την 8η Μαρτίου ένας Αμερικανός αξιωματούχος που δεν ήθελε να κατονομαστεί είχε πει ότι ο τζιχαντιστής «έχει πιθανόν σκοτωθεί μαζί με άλλους 12 μαχητές» του Ισλαμικού Κράτους σε έναν βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν μαχητικά των ΗΠΑ την 4η Μαρτίου στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας.

Εντούτοις, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις πηγές του, ενώ «η αυτοκινητοπομπή του τζιχαντιστή πράγματι είχε στοχοθετηθεί από τα αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ», ο «Ομάρ ο Τσετσένος» ωστόσο «δεν είχε σκοτωθεί» αλλά «τραυματιστεί σοβαρά» και οι σωματοφύλακές τους είχαν χάσει την ζωή τους.

«Διακομίστηκε από την επαρχία Χασάκα (βορειοανατολικά) σε ένα νοσοκομείο της επαρχίας Ράκα όπου τον φρόντισε ένας γιατρός των τζιχαντιστών, υπήκοος ευρωπαϊκής χώρας» τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της μκο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Γνωστός για την πλούσια κόκκινη γενειάδα του, ο τζιχαντιστής, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Ταρκάν Ταγιουμουράζοβιτς Μπατιρασβίλι, ήταν ένας Τσετσένος από την Γεωργία. Είχε οριστεί υπουργός Πολέμου από το Ισλαμικό Κράτος και οι ΗΠΑ πρόσφεραν το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων για αξιόπιστες πληροφορίες που θα οδηγούσαν σε εκείνον.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ