17-05-2021

Διεθνής Αμνηστία: Πώς ακριβώς η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα για αυτούς τους ανθρώπους;

Για νομικές και ηθικές ελλείψεις στο σχέδιο που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία, κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της οργάνωσης, Σαλίλ Σέτι, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από το Ντουμπάι «είναι προβληματικό, ηθικά και νομικά», ενώ απηύθυνε έκκληση στην Ευρώπη να αναλάβει την φιλοξενία περισσότερων ανθρώπων που αναζητούν άσυλο.

Ο Σέτι ανέφερε, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε, ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους αυτήν την εβδομάδα «για να διατυπώσουμε κατ’ ιδίαν το σοκ και την οργή μας για όσα προετοιμάζονται».

«Υποστηρίζεται ότι δεν παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο διότι η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα. Πώς ακριβώς η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα για αυτούς τους ανθρώπους;» τόνισε ο Σέτι.

«Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπογράψει την Σύμβαση (των ΗΕ) για τους πρόσφυγες, επομένως την παραβιάζουν άμεσα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το καθεστώς των προσφύγων είναι σαφής, οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλυτώσουν από τον πόλεμο και τους διωγμούς προστατεύονται διεθνώς. Επομένως πρέπει να εξετάσουν μία προς μία τις υποθέσεις».

«Αυτή η ιδέα της ανταλλαγής ανθρώπινων όντων- είναι κάπως σοκαριστική. Αυτοί οι άνθρωποι ταξίδεψαν, βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή τους» είπε ο Σέτι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ