07-05-2021

Ισπανία: Παρά το κυβερνητικό αδιέξοδο, οι πολίτες θα ψήφιζαν τα ίδια και σήμερα

Τις ίδιες ακριβώς επιλογές θα έκαναν ακόμα κι αν επαναλαμβάνονταν οι εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, οι ισπανοί ψηφοφόροι, παρά το κυβερνητικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση της εφημερίδας El Pais οι Ισπανοί δεν θα άλλαζαν την ψήφο τους εάν διεξαγόταν νέα εκλογική αναμέτρηση, με αποτέλεσμα κανένα κόμμα να μη λάβει ξεκάθαρη εντολή να κυβερνήσει και το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα να συνεχίζεται.

Τα κόμματα της χώρας απέτυχαν να σχηματίσουν κυβέρνηση έπειτα από δύο μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων και δύο ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο όπου απορρίφθηκε το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνασπισμού υπό τους Σοσιαλιστές. Οι πολίτες θα πρέπει να προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες εάν το αδιέξοδο δεν αρθεί πριν από την προθεσμία της 2ας Μαΐου.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Metroscopia, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) θα κέρδιζε εκ νέου τις περισσότερες ψήφους συγκεντρώνοντας ποσοστό 26%, μακριά ωστόσο από την απόλυτη πλειοψηφία που θα του επέτρεπε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι Σοσιαλιστές θα συγκέντρωναν ποσοστό 23,1% στη δεύτερη θέση, ενώ οι Ciudadanos (C’s) και οι Podemos θα καταλάμβαναν την τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, με ποσοστό 19,5% και 16,8%.

Το περιθώριο λάθους της δημοσκόπησης είναι συν/πλην 2,9%. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.200 πολίτες και διεξήχθη την 8η και 9η Μαρτίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ