26-02-2021

“Φίμωτρο” και στο πρακτορείο ειδήσεων Cihan από τις αρχές της Τουρκίας

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό έλεγχο το πρακτορείο ειδήσεων Cihan, σύμφωνα με ανακοίνωση του ειδησεογραφικού οργανισμού, με την Άγκυρα να επεκτείνει την καταστολή των υποστηρικτών του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, άλλοτε στενού συμμάχου του προέδρου Ερντογάν που έχει γίνει ο υπ΄αριθμόν ένα πολέμιός του.

Το Cihan μετέδωσε στην ιστοσελίδα του αργά χθες βράδυ ότι δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης θα διορίσει διαχειριστή για να διευθύνει το πρακτορείο έπειτα από αίτημα εισαγγελέα, λίγες ημέρες μετά τη δικαστική εποπτεία που επέβαλαν οι αρχές στην εφημερίδα Zaman που έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία, λόγω πιθανής διασύνδεσής της με τον Γκιουλέν.

Ο κρατικός έλεγχος που επιβλήθηκε στη Zaman προκάλεσε διεθνή συναγερμό και κατακραυγή για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία και το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Άγκυρα που συγκλήθηκε για τη μεταναστευτική κρίση.

Τόσο το πρακτορείο ειδήσεων Cihan όσο και η εφημερίδα Zaman ανήκουν στην εταιρία μέσων ενημέρωσης Feza Gazetecilik.

Ο ισλαμο-συντηρητικός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον 74χρονο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του, μέσω της οικοδόμησης ενός “παράλληλου κράτους”, ενός δικτύου υποστηρικτών στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία και τα μμε. Ο Γκιουλέν απορρίπτει τις κατηγορίες.

Οι δύο άνδρες ήταν σύμμαχοι μέχρι τη στιγμή που αστυνομικοί και εισαγγελείς που θεωρούνται προσκείμενοι στο κίνημα του Γκιουλέν άρχισαν έρευνα για διαφθορά στον στενό κύκλο του Ερντογάν το 2013.

Στις αρχές Μαρτίου, οι τουρκικές αρχές έκλεισαν την εταιρία ΜΜΕ Koza Ipek Holding που είχε δύο εφημερίδες και δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, την οποία η τουρκική δικαιοσύνη είχε ήδη θέσει υπό έλεγχο τον Οκτώβριο, λόγω της διασύνδεσής της με τον ιμάμη Γκιουλέν.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ