15-04-2021

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο είδος χταποδιού στη Χαβάη

Ένα νέο είδος, μικρού και ημιδιάφανου, χταποδιού, ανακαλύφθηκε τυχαία από επιστήμονες στ’ ανοιχτά της Χαβάης.

Το νέο χταπόδι μάλιστα, επονομάσθηκε «Κάσπερ» εξαιτίας της μεγάλης ομοιότητάς του με το γνωστό φαντασματάκι από τα παιδικά κινούμενα σχέδια.

Η ανακάλυψη του «Κάσπερ» έγινε κατά την διάρκεια μιας εξερευνητικής γεωλογικής κατάδυσης στα ανοικτά της Χαβάης σε μεγάλο βάθος, που αποτελεί ρεκόρ για το είδος, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες.

“Ενώ το (τηλεκατευθυνόμενο βαθυσκάφος) ROV περνούσε από μια επίπεδη βραχώδη περιοχή καλυμμένη με ιζήματα σε βάθος 4.290 μέτρων, συνάντησε ένα αξιοσημείωτο μικρό οκταπόδι που είχε τοποθετηθεί πάνω σ’ έναν επίπεδο βράχο”, ανέφερε ο δρ. Μάικλ Βεκιόνε, ένας από τους υπευθύνους της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

“Η εμφάνιση του ζώου αυτού διέφερε από οτιδήποτε υπάρχει στα χρονικά που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα και πρόκειται για το μεγαλύτερο βάθος στο οποίο έχει βρεθεί ποτέ κεφαλόποδο του είδους αυτού”, πρόσθεσε.

Το ζώο παρατηρήθηκε στη διάρκεια αποστολής βορειοανατολικά του νησιού Νέκερ από το πλοίο Okeanos Explorer που χρηματοδοτείται από το 2008 με ομοσπονδιακά κεφάλαια για να οργώνει τον πλανήτη και να εξερευνά τη γεωλογία και τη θαλάσσια ζωή.

Χαρακτηρίζεται από μια σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι, αντί για τις δύο που έχουν γενικά τα οκταπόδια, και είναι “ιδιαίτερα εξαιρετικό επειδή δεν διαθέτει χρωστικά κύτταρα, που αποκαλούνται χρωματοφόρα και είναι χαρακτηριστικά των κεφαλόποδων, και δεν φαίνεται πολύ μυώδες”, συνέχισε η NOAA.

“Αυτό του δίνει μια όψη φαντάσματος”, προσθέτει η υπηρεσία, αναφερόμενη στην επονομασία Κάσπερ που του δόθηκε ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Είναι σχεδόν σίγουρα ένα είδος που δεν έχει ταυτοποιηθεί ποτέ και μπορεί να μην ανήκει σε μια γνωστή οικογένεια”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ